Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Regi
Textförfattare
Visa alla filmer

Beskrivning

Svensk producent, regissör, skådespelare (filmroller 1943-1973) och kompositör. Född Arne Ossian Svensson i Rättvik, Dalarna, död i Oscars församling, Stockholm.-Arne Stivell var verksam inom snart sagt alla områden inom filmen, som producent, manusförfattare, kompositör; som skådespelare debuterade han redan 1943. Under födelsenamnet Arne Svensson var han med om att redigera klippfilmen Adolf i toppform (1952), ett kompilat hämtat ur fyra Adolf Jahr-filmer från 30-talet.I övrigt kan hans regigärning sammanfattas med två ord: boxning och...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk producent, regissör, skådespelare (filmroller 1943-1973) och kompositör. Född Arne Ossian Svensson i Rättvik, Dalarna, död i Oscars församling, Stockholm.

-

Arne Stivell var verksam inom snart sagt alla områden inom filmen, som producent, manusförfattare, kompositör; som skådespelare debuterade han redan 1943. Under födelsenamnet Arne Svensson var han med om att redigera klippfilmen Adolf i toppform (1952), ett kompilat hämtat ur fyra Adolf Jahr-filmer från 30-talet.

I övrigt kan hans regigärning sammanfattas med två ord: boxning och buskis. Hans filmer om några av Ingemar Johanssons matcher liksom om holmgången mellan Sonny Liston och Floyd Patterson är riktigt bra sportdokumentärer, och till tioåsjubileet av Ingemars seger över Floyd gjorde han en film om Ingos hela karriär, Med krut i nävarna (1969), med en ramhandling förlagd till Redbergslids IK:s träningslokal, Ingos klubb under amatörtiden.

Stivell var inte kritikernas gunstling, vare sig när han regisserade Åsa-Nisse, försökte sig på militärfars eller gjorde den femte och sjätte filmen om busfröet Anderssonskans Kalle.(1972 respektive 1973) När han tog sig an ett seriöst projekt och filmade en roman av Hannu Salama, Midsommardansen (1971), gick det inte heller särskilt bra.

Efter ett drygt tioårigt uppehåll regisserade han TV-serien Mika (1984), som i sex avsnitt skildrar en samepojkes äventyr. Med utgångspunkt i den skapades 1984 en serietidning som utkom i 11 nummer. Remarkabelt är att texten till det sista numret skrevs av den radikala kåsören och författaren Gunnar Ohrlander (Doktor Gormander).

Arne Stivell skrev även filmmusik. Under pseudonymen Arne Ossian gjorde han det till Ragnar Frisks Bror min och jag (1954), där han även var med på manussidan under dopnamnet. Till sin egen För tapperhet i tält (1965) använde han som kompositör pseudonymen Steve-Kerman. För musiken i de av honom själv regisserade filmerna om Anderssonskans Kalle använde han sitt verkliga namn.

Gunder Andersson (2011)

Insatser

Regi
Manus
Idé
Producent
Produktionsledare
Musik
Roll
Redigering
Produktionsassistent

Musikstycken

Grupper

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?