Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1953). Född Ulla Birgitta Helena Andersson i Mariestad, Skaraborgs län.-Hon växte upp i Halvfaran på den västgötska landsbygden där skådespeleri inte var någon välsedd sysselsättning och hon fick därför odla sitt tidiga intresse något i smyg. I tonåren kom hon till Göteborg och gick på Pickwickklubbens teaterskola jämsides med gymnasiestudierna. Hon sökte till stadsteaterns elevskola 1951 men misslyckades med att bli antagen och tillsammans med några andra teaterintresserade kamrater, som heller inte kommit in vid...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1953). Född Ulla Birgitta Helena Andersson i Mariestad, Skaraborgs län.

-

Hon växte upp i Halvfaran på den västgötska landsbygden där skådespeleri inte var någon välsedd sysselsättning och hon fick därför odla sitt tidiga intresse något i smyg. I tonåren kom hon till Göteborg och gick på Pickwickklubbens teaterskola jämsides med gymnasiestudierna. Hon sökte till stadsteaterns elevskola 1951 men misslyckades med att bli antagen och tillsammans med några andra teaterintresserade kamrater, som heller inte kommit in vid elevskolan, såsom Ann-Marie Gyllenspetz och Dan Sjögren startade hon Atelierteatern 1951.

Efter ett par materiellt magra år sökte hon sig Stockholm där hon lyckades få engagemang vid Sture Lagerwalls Alléteatern 1953. Hon fick viss uppmärksamhet för några småroller och med pjäsen Den skandalösa historien om Mr. Kettle och Mrs. Moon (1956) fick hon ett mindre genombrott. Samtidigt började hon få filmroller och karriären fortsatte nu bara uppåt med revyengagemang hos Karl Gerhard, Knäppupp och Hagge Geigert. Ett särskilt lyft blev samarbetet med HasseåTage där hon fick bärande roller i deras revyer och filmer som för tv Monopolets blandning (1961), Svenska öden (1963) och Gula Hund (1966) eller spelfilmer som Svenska bilder (1964) och Att angöra en brygga (1965). Vid Dramaten var hon engagerad 1976-1980. Än mer känd blev hon som Teskedsgumman i tv:s adventskalender med samma namn 1967 och 1973. Det var en framgång som inte var odelat positiv eftersom hon i hög grad därefter blivit förknippad med just denna rollfigur.

En annan framgång i barn-tv hade hon som den smått förvirrade Hedvig i den barnpedagogiska serien Från A till Ö (1974). Somliga aktörer brukar ofta förknippas med ett särskilt epitet och i fallet Birgitta Andersson har det blivit "Sveriges vackraste röst". Detta har sitt ursprung i en revysketch av Hagge Geigert där hon på genuin västgötska framförde texten. Detta speglar på sätt och vis hennes egen idealuppfattning om vad god humor är, nämligen en där det finns ett visst mått av värme och hjälplöshet. Detta var något som kritikern Tord Bæckström observerade redan vid hennes debut i pjäsen Sex i elden vid Atelierteatern i november 1951 då denne skrev att efter en svag början hade hon en rolig scen som en lätt omtöcknad outsider i det stolliga gänget. Något av samma egenskaper finner vi t.ex. långt senare i den genomgående rollen som Doris i Jönssonligan-filmerna med debut där i Jönssonligan får guldfeber (1984).

Att lägga sin humoristiska bas i det ytligt sett lantliga och lite hjälplöst "töntiga" placerar henne i en bred och mycket betydande svensk humor- och komikertradition med rötter i nationalromantikens bondkomiker. Birgitta Andersson var gift med författaren Carl Zetterström och mor till filmmusikern och kompositören Matti Bye samt Hanna Zetterström. Hon har erhållit det av Svenska Akademien utdelade Carl Åkermarks stipendium 1993.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-04

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 2016 Hedersguldbagge
Guldbaggenominerad Stockholm 1996 Bästa kvinnliga biroll Jönssonligans största kupp

Insatser

Roll
Speaker

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?