Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Alternativnamn
Foto
B-foto
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk fotograf (filmer 1954-2003). Född Tonny Olof Forsberg i Sankt Görans församling, Stockholm.-Tony Forsberg dök upp som filmarbetare redan 1954 då han var B-fotograf på Egil Holmsens Hästhandlarens flickor, men det dröjde drygt 20 år innan han fick sitt konstnärliga genombrott med Kjell Gredes TV-serie En dåres försvarstal (1976).Det var förvisso många filmer på vägen dit, bl.a. A-fotograf på ett par av Arne Mattssons mindre minnesvärda verk och ett tiotal mjukporrfilmer under tidigt 1970-tal (bl.a. Exponerad,...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk fotograf (filmer 1954-2003). Född Tonny Olof Forsberg i Sankt Görans församling, Stockholm.

-

Tony Forsberg dök upp som filmarbetare redan 1954 då han var B-fotograf på Egil Holmsens Hästhandlarens flickor, men det dröjde drygt 20 år innan han fick sitt konstnärliga genombrott med Kjell Gredes TV-serie En dåres försvarstal (1976).

Det var förvisso många filmer på vägen dit, bl.a. A-fotograf på ett par av Arne Mattssons mindre minnesvärda verk och ett tiotal mjukporrfilmer under tidigt 1970-tal (bl.a. Exponerad, Flossie och Justine & Juliette). Mer betydelsefull torde dock Jörn Donners debut En söndag i september (1963) ha varit, ty Donner återkom till Forsberg när han 1976 gjorde sin dokumentär Samtal med Ingmar Bergman och Forsbergs insats tycks ha imponerat på Bergman som knöt Forsberg som fotograf till Gredes TV-serie som han just stod i färd med att producera.

Efter det blev det Gunnel Lindbloms Paradistorg (1977), även den producerad av Bergmans bolag Cinematograph. Fler kända regissörer hörde sedan av sig. För Tage Danielssson fotograferade han Picassos äventyr (1978) och för Vilgot Sjöman, Linus eller Tegelhusets hemlighet (1979). Den följs av ytterligare två filmer av Sjöman och Gunnel Lindbloms Sally och friheten (1981) i Bergmans produktion. Det ledde i sin tur till att Forsberg fick fotoansvaret för andrateamet på Fanny och Alexander (1982). Året därpå fotograferade han Hrafn Gunnlaugssons isländska publiksuccé Korpen flyger.

Ett samarbete med Pelle Berglund inleddes 1986 med TV-serien Studiorektorns sista strid och fortsatte med bl.a. Goltuppen (1991) samt de tre första Wallander-filmerna (1995-1996). Dessförinnan fick han dock sin största framgång med Daniel Bergmans Söndagsbarn (1992). För den fick Forsberg en Guldbagge och Ingmar Bergman (som skrivit manuset) knöt honom än en gång till sig när han för TV gjorde Larmar och gör sig till (1997).

1999 fick han SFS-kollegernas pris, Årets filmbana, "för sitt hängivna, livslånga engagemang med den filmfotografiska bilden".

Bengt Forslund (2016)

Utmärkelser

Filmbana 1999
Guldbagge Stockholm 1993 Bästa foto Söndagsbarn
Pris för bästa foto Montreal 1992 Söndagsbarn

Insatser

Regi
Manus
Producent
Foto
Kameraoperatör
B-foto
Foto, andrateam
Övrig medarbetare

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?