Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1954-1994). Född Axel Düberg i Engelbrekts församling, Stockholm. Som ung arbetade han i diverse yrken som sotarlärling och elinstallatör och utbildade sig även till möbelsnickare. Han hade dock sysslat med teater redan i skolan, där han uppträdde i skolans julspel, och efterhand tog teaterintresset över. Han bedrev studier vid Borgarskolans dramatiska linje samt vid Axel Witzanskys och Willy Koblancks teaterskolor för att försöka komma in vid Dramatens elevskola vilket dock misslyckades. I stället kom han till Malmö stadsteaters elevskola...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1954-1994). Född Axel Düberg i Engelbrekts församling, Stockholm.

Som ung arbetade han i diverse yrken som sotarlärling och elinstallatör och utbildade sig även till möbelsnickare. Han hade dock sysslat med teater redan i skolan, där han uppträdde i skolans julspel, och efterhand tog teaterintresset över. Han bedrev studier vid Borgarskolans dramatiska linje samt vid Axel Witzanskys och Willy Koblancks teaterskolor för att försöka komma in vid Dramatens elevskola vilket dock misslyckades. I stället kom han till Malmö stadsteaters elevskola där han utbildade sig 1953-1956 och kom att förbli vid samma teater under resten av 1950-talet innan han återvände till Stockholm 1959.

En tid var han engagerad vid tv-teaterensemblen, vilket han beskrivit som en prövande tid och via en period vid Stockholms stadsteater 1960-1964 kom han sistnämnda år till Dramaten där han förblev tills pensioneringen 1992. Därefter hade han en del privatteaterengagemang men nådde en mer allmän popularitet genom de olika omgångarna av tv-serien om privatdetektiven Snoken (1993, 1995 och 1997), där han var den unge privatdetektivens fasta klippa i tillvaron.

Rollen som Kapten Nelson i Snoken är ganska karaktäristisk för Axel Dübergs skådespelarimage. Det är lite buttra och kärva typer men med en stort portion hjärtlighet under ytan. Han hörde till den typ av skådespelare som trängde djupt in i sina roller utan att glänsa och framhöll som sina förebilder bl.a. Lars Hanson, Tora Teje och Anders Henrikson. Han fick stundom gestalta mer sardoniskt profilerade birollstyper som poliskommissarier som i Kådisbellan (1993) och undantagsvis skurkar såsom en av våldtäktsmännen i Jungfrukällan (1960). Hans satiriska ådra slog igenom när han t.ex. gestaltade riksdagsmannen Per Ilsson i tv-serien Röda rummet (1970). Han var gift med skådespelerskan Helena Reuterblad och är far till skådespelaren Jörgen Düberg.

P O Qvist (2004)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?