Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Beskrivning

Svensk skådespelare (film- och TV-roller 1955-1974). Född Ann-Mari Birgitta Bengtsdotter Petré i Sankt Görans församling, Stockholm.-Hon föddes i en konstnärsfamilj. När hon studerade vid Franska skolan började hon samtidigt spela teater och fungera som allt-i-allo vid Marsyasteatern i Gamla stan, där hon 1954 efter ett par andra smärre roller slog igenom i Strindbergs Svanevit . Hon uppfattades då som ett underbarn och fick redan då filmanbud och det skrevs om henne till och med i internationell press, som uppfattade henne som en stor nordisk...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (film- och TV-roller 1955-1974). Född Ann-Mari Birgitta Bengtsdotter Petré i Sankt Görans församling, Stockholm.

-

Hon föddes i en konstnärsfamilj. När hon studerade vid Franska skolan började hon samtidigt spela teater och fungera som allt-i-allo vid Marsyasteatern i Gamla stan, där hon 1954 efter ett par andra smärre roller slog igenom i Strindbergs Svanevit . Hon uppfattades då som ett underbarn och fick redan då filmanbud och det skrevs om henne till och med i internationell press, som uppfattade henne som en stor nordisk skönhet.

Hon studerade ett år vid Gösta Terserus teaterskola och 1956 kom hon in vid Dramatens elevskola och utexaminerades 1959. Hon blev under 1950-och 60-talen en av svensk films stjärnor som blond, sensuell och stundtals farlig, inte minst i några av Arne Mattssons filmer såsom Mannekäng i rött (1958), Ryttare i blått (1959), Vaxdockan (1962) fram till rollen som osympatisk filmkritiker i Ann och Eve - de erotiska (1970). Hon visade också mer utpräglad komedibegåvning i Åke Falcks underskattade samtidskritiska komedi Adam och Eva (1963).

Hon gifte sig med filmproducenten Lorens Marmstedt, som hon träffat under inspelningen av Gorilla (1956). Denne avled 1966 och några år senare drabbades hon av ännu en personlig tragedi då hennes barn omkom i en villabrand och därmed var hennes skådespelarkarriär i stort sett över. Hennes sista TV-roll blev som drottning Sophia Magdalena i Gustav III (1974).

Senare under mitten av 1970-talet blev hon åter en offentlig person men av andra orsaker då hon tillsammans med sin dåvarande man, läkaren Alf Enerström, förde en personlig kampanj i annonsform mot statsminister Olof Palme, som man menade hade förfuskat det socialdemokratiska arvet.

P O Qvist (2004)

Insatser

Musikstycken

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?