Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Alternativnamn
Roll
Medverkande

Beskrivning

Artist, sångerska, skådespelerska (film- och tv-roller från 1955). Född Eva Gunilla Rydberg i Västra Skrävlinge, Malmöhus län. Utbildad vid Malmö Stadsteaters elevskola. Hon växte upp i en arbetarfamilj i Malmö. Tillsammans med sina kamrater spelade hon teater på Eslövsgården där hon enligt egen uppgift var den som dirigerade föreställningarna. 1955 fick hon sin första filmroll som skolflicka i Edvard Perssonfilmen Blå himmel. Femton år gammal uppträdde hon 1958 första gången på Malmö stadsteater i Kungen och jag och ett år...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Artist, sångerska, skådespelerska (film- och tv-roller från 1955). Född Eva Gunilla Rydberg i Västra Skrävlinge, Malmöhus län.

Utbildad vid Malmö Stadsteaters elevskola. Hon växte upp i en arbetarfamilj i Malmö. Tillsammans med sina kamrater spelade hon teater på Eslövsgården där hon enligt egen uppgift var den som dirigerade föreställningarna. 1955 fick hon sin första filmroll som skolflicka i Edvard Perssonfilmen Blå himmel. Femton år gammal uppträdde hon 1958 första gången på Malmö stadsteater i Kungen och jag och ett år senare kom hon till Povel Ramel och Knäppupp, där hon debuterade i ett nummer skrivit av de två nykomlingarna HasseåTage, "Doktor Kotte slår till eller Siv Olsson".

Från början hade hon tänkt att bli klassisk balettdansare och har genomgått utbildning för detta samt tagit sång-, tal- och stepplektioner men inriktningen har sedan blivit inriktad på showbusiness i alla dess former som revy, show och fars på scenen. I övrigt är hon självlärd genom sin yrkesverksamhet. Det har heller inte saknats internationella erbjudanden från USA men hon har tackat nej till dessa. 1994 tog hon över teaterverksamheten vid Fredriksdalsteatern i Helsingborg efter Nils Poppe, som alltsedan barndomen varit en stor idol, och fortsätter nu i hans anda att varje sommar sätta upp folklustspel med sig själv i bärande roller. Flera av dessa har också gjorts i tv-versioner som Bröderna Östermans huskors (1994), Fars lilla tös (2000) och Kärlek & lavemang (2002).

Som skådespelare har hon sagt sig vilja sätta glädjen i centrum. Med sitt ofta yviga kroppspråk som emellanåt kan gå till överdrift är hon en utpräglad clown i mycket av det hon gör. Nils Poppe är en en självklar förebild men hon säger sig även uppskatta namn som Gösta Ekman [dy], Lucille Ball, Margaretha Krook m.fl. När det gäller dansen har hon sagt att Gene Kelly varit den stora idolen. Med en liknelse ur teaterhistorien kan hon beskrivas som en Puck i teaterskogen och drömmen om den rollen, som hon hade redan som barn, gick 2001 i uppfyllelse genom Ronny Danielssons uppsättning av En midsommarnattsdröm i Malmö med Teatern.nu.

1991 tilldelades hon det av Svenska Akademien utdelade Carl Åkermarks stipendium och 1993 Piratenpriset. Hon är mor till skådespelerskan Birgitta Johansson.

P O Qvist (2004)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?