Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Beskrivning

Svensk artist och skådespelare (filmroller från 1956). Född Barbro Margareta Svensson i Järvsö, Hälsingland. - Lill-Babs karriär kom att vara i 64 år. Under hela sitt artistliv varvade hon skivsinspelningar med folkparksturnéer, krogshower, revyer, musikaler, mängder med tv-program men också mycket film. Filmdebuten ägde rum redan 1954 då hon som 16-åring sjöng en specialskriven sång i en reklamfilm för Pepsodent. Långfilmsdebuten ägde rum två år efter det i Suss gott (regi: Gunnar...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk artist och skådespelare (filmroller från 1956). Född Barbro Margareta Svensson i Järvsö, Hälsingland.

-

Lill-Babs karriär kom att vara i 64 år. Under hela sitt artistliv varvade hon skivsinspelningar med folkparksturnéer, krogshower, revyer, musikaler, mängder med tv-program men också mycket film.

Filmdebuten ägde rum redan 1954 då hon som 16-åring sjöng en specialskriven sång i en reklamfilm för Pepsodent. Långfilmsdebuten ägde rum två år efter det i Suss gott (regi: Gunnar Höglund) där Pekka Langer och Ulla Sjöblom spelade huvudrollerna. Lill-Babs fick fina recensioner av Anders Ehnmark i Expressen: "Behållningen: Lill-Babs Svensson, som är kul och rar som Simon Brehms vokalist, har ett levande ansikte för närbild därtill".

När hon tre år senare medverkade i Fly mej en greve (regi: Torgny Anderberg) hade hon på allvar slagit igenom hos den svenska allmänheten genom folkparksturné och inspelningen av "Är du kär i mig ännu Klas-Göran?".

Under en tioårsperiod medverkade hon i en långfilm ungefär vartannat år. Flera av dem blev liksom Fly mig en greve mycket populära, till exempel Svenska Floyd (Börje Nyberg, 1961), En nolla för mycket (Börje Nyberg, 1962) och Pang i bygget (Ragnar Frisk, 1965). Lill-Babs mest uppmärksammade filminsats var kanske den som italiensk nattklubbssångerska i Svenska Floyd, som var en av tre filmer i vilken hon spelade mot Carl-Gustaf Lindstedt. Hon medverkade dessutom i flera tyska filmer i början av sextiotalet.

När Stig Björkman 1989 gjorde dokumentären Imorron och imorron och imorron var Lill-Babs en av personerna han porträtterade. I Tomas Alfredsons långfilm Bert - den siste oskulden (1995) fick hon i filmen sjunga "Älskade ängel", signaturmelodin för tv-serien om Bert.

Utöver långfilmerna kunde man fortsätta att se Lill-Babs i reklamfilmer under många. I flera år var hon Gevalias frontfigur i påkostade filmer med specialskrivna sånger. Flera av dem kan ses på Filmarkivet.se. Det gör även den KF-beställda minimusikalfilmen Torget från 1960 och flera s.k. Husmors filmer som hon medverkade i. År 2012 var Lill-Babs en av huvudgästerna tillsammans med Roy Andersson och Yvonne Lombard under en reklamfilmskväll som Filmarkivet.se arrangerade i Filmhuset i Stockholm.

Dagen innan Lill-Babs gick bort gick den sista delen av säsong två av den prisbelönta tv-serien Bonusfamiljen (2017-) i vilken hon spelar Gugge som lever tillsammans med Birgitta (Marianne Mörck). En vacker final för en mycket avhållen och älskad person som var en av våra allra främsta artister genom tiderna.

Jan Göransson (2018)

Insatser

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?