Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1956). Född Karl Torsten Wahlund i Engelbrekts församling, Stockholm.-Han började arbeta som rörmokare och senare som ljudtekniker hos Sandrews. I det senare jobbet fick han chansen att statera i en film med Gus & Holger samt fick en större roll i en Astrid Lindgrenfilm, Rasmus, Pontus och Toker (1956). Han studerade teater först vid ABF, sedan vid Borgarskolan och 1955-56 Gösta Terserus teaterskola. Han har även arbetat som scenarbetare vid Dramaten innan han slutligen studerade vidare 1956-1959 vid Dramatens...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1956). Född Karl Torsten Wahlund i Engelbrekts församling, Stockholm.

-

Han började arbeta som rörmokare och senare som ljudtekniker hos Sandrews. I det senare jobbet fick han chansen att statera i en film med Gus & Holger samt fick en större roll i en Astrid Lindgrenfilm, Rasmus, Pontus och Toker (1956). Han studerade teater först vid ABF, sedan vid Borgarskolan och 1955-56 Gösta Terserus teaterskola. Han har även arbetat som scenarbetare vid Dramaten innan han slutligen studerade vidare 1956-1959 vid Dramatens elevskola. Därefter kom han 1960 till den nyöppnade Stockholms stadsteater där han förblivit sedan dess, under senare år vid annexscenen Unga Klara som han var med och startade.

I början av 1960-talet var han med i den s.k. Lonnertgruppen som under ledning av Sten Lonnert specialiserade sig på att uppföra ny amerikansk "Off-Broadway"-dramatik. Sitt genombrott fick han som ungdomsbrottsling i en tv-rättegång Ungdom och brott (1960) och ett år senare på scen i Harold Pinters Vicevärden. Han blev vidare känd som Malins fästman i några filmupplagor av Saltkråkefilmerna, bl.a. Tjorven, Båtsman och Moses (1964) och Tjorven och Skrållan (1965). Annars har han med sin något dystra framtoning ibland fått spela mer skurklikande karaktärer som torped i tv-serien Spanarna (1983), den ondsinte plogbilschauffören i Lars Molins numera klassiska tv-film Midvinterduell (1983) och narkotikasmugglare i Beck - vita nätter (1998) eller också har han fått gestalta mer socialt deklasserade typer som den alkoholiserade f.d. fotbollsstjärnan i kortfilmen "Jag är bara en vanlig grabb ..." (1980). Han har också med sin karaktäristiska röst ofta anlitats som speaker och uppläsare i många olika sammanhang. För barn och ungdomar blev han under 2000-talet känd som den svenska rösten för professor Albus Dumbledore i filmerna om Harry Potter.

1968 erhöll Teaterförbundets Daniel Engdahl-stipendium. Han är gift med skådespelerskan Lena Madsén.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-05

Insatser

Roll
Dialog
Speaker

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?