Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller 1956-1994). Född Heinz Willy Gustav Hopf i Klara församling, Stockholm, död i Åkersberga. Han växte upp i det han själv kallat Fattigsmåland och hade en kort karriär som medicinstuderande vid Lunds universitet 1954-55 innan han sökte och kom in vid Dramatens elevskola 1955. Då hade han spelat en del studentteater i Lund i föreningen Scenia. Under elevtiden spelade han vid Skansenteatern 1957 och efter examen från elevskolan 1958 var han vid Dramaten periodvis fram till 1975. Tidvis var han också fast engagerad vid...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller 1956-1994). Född Heinz Willy Gustav Hopf i Klara församling, Stockholm, död i Åkersberga.

Han växte upp i det han själv kallat Fattigsmåland och hade en kort karriär som medicinstuderande vid Lunds universitet 1954-55 innan han sökte och kom in vid Dramatens elevskola 1955. Då hade han spelat en del studentteater i Lund i föreningen Scenia.

Under elevtiden spelade han vid Skansenteatern 1957 och efter examen från elevskolan 1958 var han vid Dramaten periodvis fram till 1975. Tidvis var han också fast engagerad vid TV-teaterensemblen där han var mycket produktiv. 1979 gjorde han sitt sista scenframträdande och drog sig därefter tillbaka från teatern. Senare förklarade han att detta berodde på en tilltagande scenskräck och han sade sig ångra att han en gång valde att bli skådespelare.

I samband med detta återupptog han sina medicinstudier. Han återkom dock på film och i tv, mest notabelt i tv-serien Varuhuset (1987-1989), där han blev något av "favoritskurk" som den arrogant hale och manipulative konkurrerande varuhusdirektören Erik Eriksson.

Han började sin skådespelarbana i ganska timida ynglingaroller som i debutfilmen Rasmus, Pontus och Toker (1956) men när Arne Mattsson gjorde honom till en mer elak filmfigur i filmer som Morianerna (1965) t.ex. kom han att i regel hamna i detta fack. Framgent kom han att framställa en lång rad udda och bisarra filmfigurer, inte minst i några av Mattssons filmer som gangster i Smutsiga fingrar (1973) eller i Mask of Murder (1985).

Även andra regissörer kunde ta till vara på denna hans förmåga som Marie-Louise Ekman i Fadern, sonen och Den helige ande ... (1987) och Målarskolan (1990) eller Agneta Fagerström-Olsson med Sista vinden från Kap Horn (1991) och Kärlekens himmelska helvete (1993).

En av hans sista tv-roller blev som f.d. Stasi-agent i Rederiet (1993), vilken gjorde stor rättvisa åt hans kyliga och arroganta utstrålning. Han var också en mästare att med mycket små medel skapa starka intryck i dessa roller med en replikföring som kunde vara mycket avmätt men laddad.

1967 erhöll Teaterförbundets De Wahl-stipendium.

P O Qvist (2004)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?