Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Skådespelare (film- och TV-roller från 1956). Född Lars Olof Gudmund Lind i Umeå.Han är född som Lars-Olof Lindqvist i Umeå och son till en regementsmusiker. Under kriget flyttade familjen till Malmö, där han blev intresserad av teater och blev frielev i en privat teaterskola. Samtidigt ägnade han sig åt musik och kom senare att medverka i Bengt Thorssons jazzkvartett i Malmö. Under gymnasietiden började han spela vid Lilla Teatern i Lund och detta kom att uppta så mycket av hans tid att han hoppade av gymnasiet. Detta ledde med tiden till Stockholm där han...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och TV-roller från 1956). Född Lars Olof Gudmund Lind i Umeå.

Han är född som Lars-Olof Lindqvist i Umeå och son till en regementsmusiker. Under kriget flyttade familjen till Malmö, där han blev intresserad av teater och blev frielev i en privat teaterskola. Samtidigt ägnade han sig åt musik och kom senare att medverka i Bengt Thorssons jazzkvartett i Malmö. Under gymnasietiden började han spela vid Lilla Teatern i Lund och detta kom att uppta så mycket av hans tid att han hoppade av gymnasiet. Detta ledde med tiden till Stockholm där han kom in vid Dramatens elevskola 1954-1957, där han bytte sitt namn till Lars Lind, och efter detta har följt en mångfald engagemang vid Dramaten från 1957 där han i huvudsak varit verksam med avbrott för engagemang vid tv-teatern 1960-63, Scala 1963-64, Vasateatern 1966-68, Intiman 1968 och Stockholms stadsteater. Han har även spelat revy hos Kar de Mumma.

Under 1960-talet var han en av våra mest flitiga aktörer men sedan har det blivit i något mindre omfattning. Med sin i grunden snälla framtoning har han i regel spelat roller som unga och fagra män i komedifacket. Rollen som metereolog i En vacker dag ... (1963) blev lite av genombrott på film. I rollen som ungdomsvårdaren Krister i Vilgot Sjömans 491 (1964) kom denna "snällhet" att understryka det omedvetna och naiva hos denna karaktär ställd mot det kriminella ungdomskollektivet. Med denna sympatiska framtoning har han även haft stora framgångar inom privatteaterrepertoaren. Mer sällan har han spelat osympatiska typer även om en av hans senare tv-roller som kapten i Rederiet (1999-2000) var lite mer ambivalent liksom hans roll i Lars Norén-dramat Ett sorts Hades (1996), som hör till det som mest avvikit från hans vanliga image.

1966 erhöll han Teaterförbundets Daniel Engdahl-stipendium. Han har varit gift med skådespelerskan och regissören Gun Jönsson.

P O Qvist (2004)

Insatser

Roll
Speaker

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?