Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Foto
Klippning
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk fotograf. Född Gustaf Alvar Mandal i Luleå.-1997 tilldelades "den outtröttlige innovatören, mångsysslaren, perfektionisten" Gustaf Mandal Sveriges Filmfotografers pris, Årets filmbana. Det priset hade han själv varit med om att instifta och t.o.m. designa 15 år tidigare och nu tyckte kollegorna att han, sedan han ”givit FSF en plats i Europa” själv borde få det. Det var ett populärt val.Känd som aktiv filmfotograf är han inte, även om han signerat...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk fotograf. Född Gustaf Alvar Mandal i Luleå.

-

1997 tilldelades "den outtröttlige innovatören, mångsysslaren, perfektionisten" Gustaf Mandal Sveriges Filmfotografers pris, Årets filmbana. Det priset hade han själv varit med om att instifta och t.o.m. designa 15 år tidigare och nu tyckte kollegorna att han, sedan han ”givit FSF en plats i Europa” själv borde få det. Det var ett populärt val.

Känd som aktiv filmfotograf är han inte, även om han signerat något dussintal filmer, men på olika sätt inblandad har han varit i desto fler, ty uppstod det något tekniskt problem, då var det alltid till Mandal man vände sig – och som regel fixade han det.

Av den handfull filmer där han även bar huvudansvaret som fotograf är det bara en som står ut, Peter Weiss experimentella långfilm Hägringen, 1959. Mandal hade tidigare samarbetat med honom i ett par verklighetsnära kortfilmer, men i Hägringen, en av Sveriges få avant-garde-filmer, var det stämningarna, atmosfären och bilderna som betydde mer än storyn och Mandal fick mycket beröm för fotot. Om filmen i övrigt gick åsikterna starkt isär och Weiss och Mandals fortsatta medverkan i Barbro Bomans  Svenska flickor i Paris, 1961, ville ingen av dem ta ansvar för.

Bengt Forslund (2018)

Utmärkelser

Silverbobinen Stockholm 1990

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?