Innehållsförteckning

Grundfakta

Regi
Manus
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk regissör, manusförfattare och TV-producent. Född Bo Gunnar Bjelfvenstam i Engelbrekts församling, Stockholm.-Bo Bjelfvenstam var under andra hälften av 1900-talet en av Sveriges mest framträdande dokumentärfilmare, främst verksam på SVT. I unga år hade dock Bjelfvenstam snarare ambitionen att bli skådespelare eller en stor spelfilmsregissör och kombinerade därför sin akademiska utbildning i Uppsala med teaterstudier hos Calle Flygare.Efter studietidens slut ville Bjelfvenstam lära sig filmhantverket från...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk regissör, manusförfattare och TV-producent. Född Bo Gunnar Bjelfvenstam i Engelbrekts församling, Stockholm.

-

Bo Bjelfvenstam var under andra hälften av 1900-talet en av Sveriges mest framträdande dokumentärfilmare, främst verksam på SVT. I unga år hade dock Bjelfvenstam snarare ambitionen att bli skådespelare eller en stor spelfilmsregissör och kombinerade därför sin akademiska utbildning i Uppsala med teaterstudier hos Calle Flygare.

Efter studietidens slut ville Bjelfvenstam lära sig filmhantverket från grunden och arbetade därför först på ett filmlabb för att senare fungera som assistent åt Paramount-journalens svenska regissör, Torgny Wickman. Drömmen om en grandios regissörskarriär började med tiden att avta och Bjelfvenstam fick istället upp ögonen för dokumentärfilmen. Inledningsvis gjorde han främst beställningsjobb och var bl.a. verksam som frilans åt SVT under svensk TV:s barndom på början av 1950-talet.

1960 blev han fast anställd av SVT och fick Lennart Ehrenborg som chef på dokumentärsektionen. Hans mantra till sina filmare var "jag skiter i vad ni gör för filmer, bara det blir bra." Och bra var just vad Bjelfvenstams filmer blev. Han gav sig ofta på egen hand ut i världen för att på ett närgånget och medryckande sätt skildra livet, och misären som krig eller andra kaossituationer för med sig. Hans fokus låg på ställen i tredje världen som vid den tidpunkten sällan fick plats i media, exempelvis Somalia, Eritrea och länder i Mellanamerika. Resor som ibland försatte honom själv i livsfara och bl. a. resulterade i splitterskador efter en granat. Han har i intervjuer sagt att hans motiv för att göra film var en stark vilja att försöka påverka opinionen för olika saker.

Enligt radionämnden gick Bjelfvenstam ibland för långt i denna strävan och han fälldes 1969 av granskningsnämnden för sin kanske mest uppmärksammade och omtalade dokumentär Den döende staden, hans andra skildring av Västberlin. Tio år tidigare hade Bjelfvenstam porträtterat staden i filmen Berlin - delad stad och han ville nu återvända då han som SVT-anställd kände ett behov av att visa upp en annan del av verkligheten än den ensidigt positiva bild av Västberlin som han menade visades upp i Sverige. I Den döende staden skildras ett Väst-Berlin där invånarna isolerats alltmer, en industri som lämnat staden och flyttat till övriga Västtyskland samt en befolkning som blivit alltför gammal. Bjelfvenstam kallar Väst-Berlin för ett "glittrande ålderdomshem" som måste bistås med miljontals kronor från övriga landet för att behålla sitt propagandavärde gentemot öst.

Förutom domen i granskningsnämnden väckte filmen allmänt rabalder och beskylldes från olika håll för att vara vänstervriden propaganda, något som Bo Bjelfvenstam i efterhand förklarat berodde på att den kom ut i en inflammerad tid. När man så här dryga 40 år senare tittar på den är det lätt att hålla med honom och således svårt att förstå vad allt ståhej handlade om. Snarare känns filmen som ett intressant tidsdokument från en numera svunnen värld. Efter 25 år på SVT gick Bjelfvenstam under mitten av 1980-talet i pension. Han har emellertid fortsatt att vara väldigt aktiv, exempelvis som föreläsare och författare. Vid 83 års ålder publicerade han 2007 en yrkesmemoar med titeln "Aldrig ett scoop: bildningsresa genom ett halvt sekel".

Martin Ohlsson (2014)

Utmärkelser

Sveriges Förenade Filmstudios glasstatyett Stockholm 2011

Insatser

Regi
Manus
Producent
Foto
Roll
Regiassistent
Övrig medarbetare
Speaker

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?