Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1959). Född Carl Fredrik Valter Ola Ohlsson i Ulricehamn.-Fredrik Ohlsson är uppväxt i Ulricehamn och Limmared som son i en företagarfamilj och gick på Lundsbergs privatskola. Där började han spela skolteater och under militärtjänsten tog han parallellt lektioner vid Axel Witzanskys teaterskola. Han sökte till Dramatens elevskola men misslyckades att komma in. I stället lyckades han via Mai Zetterlings försorg att komma in vid Royal Academy of Dramatic Art i London, där han gjorde ett uppmärksammat...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1959). Född Carl Fredrik Valter Ola Ohlsson i Ulricehamn.

-

Fredrik Ohlsson är uppväxt i Ulricehamn och Limmared som son i en företagarfamilj och gick på Lundsbergs privatskola. Där började han spela skolteater och under militärtjänsten tog han parallellt lektioner vid Axel Witzanskys teaterskola. Han sökte till Dramatens elevskola men misslyckades att komma in. I stället lyckades han via Mai Zetterlings försorg att komma in vid Royal Academy of Dramatic Art i London, där han gjorde ett uppmärksammat framträdande som Tesman i Hedda Gabler (1957).

Tillbaka i Sverige var han först vid Riksteaterns repetitions- och uppvisningsscen Studion 1958 och gjorde senare sin svenska scendebut i Benedettis I sista minuten (1959, TV-version 1961) med Signe Hasso på Lilla Teatern, som han anser vara hans bästa skola. Han tillbringade många år vid Upsala Stadsteater och senare i Helsingborg 1959 till 1978 varefter han hamnade på Dramaten.

2000 gav han ut sina memoarer "Ingenting är länge sedan". Han har ofta spelat lite ordentliga, korrekta karaktärer som advokater, akademiker, poliser och motsvarande, stundtals på gränsen till otrevliga. Bl.a. var han hänsynslös gangster i Varuhuset (1988). Å andra sidan förvandlade han det prudentliga till stor komik som grannen i Hasse Ekmans satiriska TV-serie Niklasons (1965). En av hans mer välkända roller är som barnen Annika och Tommys pappa i serien Pippi Långstrump (1969) och de efterföljande biograffilmerna om Pippi.

Fredrik Ohlsson har sonen Henrik Ohlsson tillsammans med artisten Siw Malmkvist.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-11

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?