Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Skådespelerska. Född Kerstin Anita Wall i Sofia församling, Stockholm. Hon började vid elva års ålder vid Elsa Olenius verksamhet Vår Teater vid Medborgarplatsen på Söder där hon blev en självskriven Pippi Långstrump. 1958 var hon vid Riksteaterns repetitions- och uppvisningsscen Studion och turnerade följande år med Riksteatern. Senare studerade hon efter att ha tagit privatlektioner för Sif Ruud 1962-1965 vid Dramatens elevskola. Dessförinnan hade hon skaffat sig mer skådespelarerfarenhet i ett par större roller som oskuldsfull raggarbrud i Raggare!...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska. Född Kerstin Anita Wall i Sofia församling, Stockholm.

Hon började vid elva års ålder vid Elsa Olenius verksamhet Vår Teater vid Medborgarplatsen på Söder där hon blev en självskriven Pippi Långstrump. 1958 var hon vid Riksteaterns repetitions- och uppvisningsscen Studion och turnerade följande år med Riksteatern. Senare studerade hon efter att ha tagit privatlektioner för Sif Ruud 1962-1965 vid Dramatens elevskola. Dessförinnan hade hon skaffat sig mer skådespelarerfarenhet i ett par större roller som oskuldsfull raggarbrud i Raggare! (1959) och ungdomsbrottsling i en tv-rättegång Ungdom och brott (1960). Dessa tidiga ungdomsroller följdes upp av en större i tv-serien Farlig kurs (1965).

Efter examen förblev hon vid Dramaten till sin pensionering 1999. I början fick hon spela en hel del oskuldsfulla karaktärer. En kritiker kallade henne en gång "kammarsnärtornas okrönta drottning" men med tiden har det blivit en del andra inte alltför behagfulla karaktärer. En mer känd roll kom 1976 i monologföreställningen Fröken Margarida, som även gjordes för tv 1985, där hon demaskerar en högst auktoritär kvinna. Lika otäck var den som den nazianstuckna överklassmodern i 1939 (1989) och än värre blev en annan rollfigur, den intriganta affärs- och karriärkvinnan Elisabeth Lerwacht som förgyllde tillvaron under en lång följd av avsnitt av Rederiet (1993-1994). Hon var inte heller alltför sympatisk som läkare i situationskomediserien Sjukan (1995 och 1997). 2001 erhöll hon den kungliga medaljen Litteris et artibus.

P O Qvist (2004)

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 2015 Bästa kvinnliga biroll Hemma

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?