Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Svensk skådespelare (film- och TV-roller från 1959) och regissör. Född Lars Anders Amble-Næss i Stockholm. Död i Stockholm. Gift med skådespelaren Marie Göranzon (1963) och far till dramatikern Lolo Amble.-Han föddes rakt in i teatervärlden som son till den norskfödda skådespelaren Leif Amble-Naess och skådespelaren Maritta Marke. Som ung tänkte han sig en musikerkarriär och lärde sig spela en mångfald instrument. I tonåren blev han dock mer fängslad av teatern och genomgick Dramatens elevskola 1962-1965. Då hade han redan fått viss erfarenhet vid...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (film- och TV-roller från 1959) och regissör. Född Lars Anders Amble-Næss i Stockholm. Död i Stockholm. Gift med skådespelaren Marie Göranzon (1963) och far till dramatikern Lolo Amble.

-

Han föddes rakt in i teatervärlden som son till den norskfödda skådespelaren Leif Amble-Naess och skådespelaren Maritta Marke. Som ung tänkte han sig en musikerkarriär och lärde sig spela en mångfald instrument. I tonåren blev han dock mer fängslad av teatern och genomgick Dramatens elevskola 1962-1965. Då hade han redan fått viss erfarenhet vid Riksteatern. Därefter hade han haft en produktiv och omväxlande karriär med fast engagemang vid Dramaten i omgångar från 1965 under 11 år samt i TV-teaterensemblen; han har varit lärare vid Scenskolan 1967-1974 och Operahögskolan (Statens musikdramatiska skola), regissör och privatteaterdelägare samt konstnärlig ledare för Maximteatern i Stockholm från 1986. Han fick ofta spela rätt obehagliga typer, arroganta och kalla karaktärer vilket underlättades av hans kyliga och distanserande spelstil. Detta var märkbart i t.ex. beredskapsserien Någonstans i Sverige (1973), där han var en officer som öppet fraterniserade med tyskarna eller som latinamerikansk polis i det politiska TV-dramat Min son! Min son! (1977). Lite mer tragisk var han som alkoholiserad art director i Firmafesten (Jan Halldoff, 1972), där den kyliga ytan krackelerade med tilltagande berusning under festens gång. Märkligt nog kom några av hans mest uppmärksammade rollprestationer i en serie av Roy Anderssons reklamfilmer för choklad där han med egoistiskt hopsnörd min proppar i sig sin egen chokladkaka när vännen (Björn Gustafson) vill bjuda av sin kaka.

2003 tilldelades han den kungliga medaljen Litteris et artibus.

P O Qvist (2004), redigerad 2015

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?