Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Alternativnamn
Roll

Beskrivning

Skådespelerska. Född Maude Sylvia Adelsson i Göteborg, död i Stockholm. Under skoltiden var hon aktiv i Burgårdens samrealskolas teaterklubb. Hon upptäcktes av Åke Falck efter det att hon just tagit realexamen och staterade vid stadsteatern. Falck fick henne att börja på Pickwickklubbens teaterskola men vistelsen där blev mycket kortvarig. 1957 fick hon emellertid en roll på Göteborgs stadsteater i Mjölkhagen och prövade våren 1958 in vid dess elevskola men kom ej in. Hon försökte med Dramatens elevskola med bättre resultat och kom in där hösten samma år....

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska. Född Maude Sylvia Adelsson i Göteborg, död i Stockholm.

Under skoltiden var hon aktiv i Burgårdens samrealskolas teaterklubb. Hon upptäcktes av Åke Falck efter det att hon just tagit realexamen och staterade vid stadsteatern. Falck fick henne att börja på Pickwickklubbens teaterskola men vistelsen där blev mycket kortvarig. 1957 fick hon emellertid en roll på Göteborgs stadsteater i Mjölkhagen och prövade våren 1958 in vid dess elevskola men kom ej in. Hon försökte med Dramatens elevskola med bättre resultat och kom in där hösten samma år.

Hennes stora genombrott kom i Åke Falcks tv-serie Nina, Nora, Nalle (1961), samtidigt som hon engagerades vid Intima Teatern. 1962 spelade hon Ulla Winblad vid Bellmansspelen och hade sedan en kortare karriär vid Dramaten med bl.a. en betydande roll i Genets Balkongen (1964).

Genom sin bärande roll i Gunnar Höglunds film Kungsleden (1964) nådde hon internationell berömmelse. Samtidigt avbröt hon sin teaterkarriär och återkom endast tillfälligt 1967 vid ett inhopp i Kaktusblomman på Vasateatern. I stället arbetade hon vid tv och spelade några roller vid tv-teatern mellan 1962 och 1965 samt arbetade som assistent åt Hasse Ekman på Ideon 1966. De sista åren var hon politiskt aktiv i WIZO (Womens International Zionist Organisation).

När hon slog igenom 1961 betraktades hon som en stor naturbegåvning, känd för sitt smittande goda humör och som en utmärkt komedienne. Det är mångomvittnat att det var en ökande självkritik som kom att avbryta hennes skådespelarkarriär i förtid.

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?