Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelerska, sångerska, revyartist. Född Anna Irene Sundqvist i Solna. Hon var redan som fyraåring med i radioprogrammet Barnens brevlåda och under sin barn- och ungdom fortsatte hon med både radio och tv. I början av 1960-talet medverkade hon bl.a. i Karin Sohlman (Falcks) ungdomsprogram. Som femtonåring vann hon 1958 finalen av talangtävlingen Riksparaden i klassen visor och schlager. Senare samma år gjorde hon scendebut i Pekka Langers revy Galningar, som av Ebbe Linde i DN betecknades som en fläkt av amatörunderhållning. Om ett par av...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska, sångerska, revyartist. Född Anna Irene Sundqvist i Solna.

Hon var redan som fyraåring med i radioprogrammet Barnens brevlåda och under sin barn- och ungdom fortsatte hon med både radio och tv. I början av 1960-talet medverkade hon bl.a. i Karin Sohlman (Falcks) ungdomsprogram. Som femtonåring vann hon 1958 finalen av talangtävlingen Riksparaden i klassen visor och schlager. Senare samma år gjorde hon scendebut i Pekka Langers revy Galningar, som av Ebbe Linde i DN betecknades som en fläkt av amatörunderhållning. Om ett par av debutanterna, Olle Adolphson och Anna Sundqvist, sade han emellertid att allt verkade ännu rosenkindat och ungdomliga framtidsvyer men förutspådde dock att vad som helst kunde hända med dem. Även om denna revy uppenbart blev något fiaskobetonad blev det dock början till en mer framgångsrik karriär för båda.

Efter detta började hon spela revy på Casino. 1963 fick hon sitt stora genombrott i musikalen Stoppa världen och därefter följde en hektisk tid under många år med roller på Oscars-teatern, Maxim, hos Riksteatern och Povel Ramel, som i dennes Sommarentusiasterna som även gjordes i tv-version (1969). På Oscars-teatern hade hon stora framgångar i musikaler som Hur man lyckas i affärer, My Fair Lady och Ungkarlslyan (1969). Hon fick också en del film- och tv-roller, mestadels i mer underhållningsbetonade serier som Karambolarsson (1963), Mjölnare Millers mölla (1974), Bengtssosn vansinninga värld (1974) och Semlons gröna dalar (1977), där man kanske minns henne som en skådespelare med stor naturlig utstrålning, vilket var påtagligt också i en i övrigt misslyckad film som Mordvapen till salu (1963), som var hennes första stora filmroll.

Men därefter avklingade karriären för denna mycket energifyllda aktris och rollerna började sina. Henne senaste stora roll blev som restaurangägare i tv-serien Varuhuset (1989). Det var, som hon själv konstaterade i en sen intervju, att man är för ung för att spela gammal och för gammal för att spela ung.

P O Qivst (2004)

Insatser

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?