Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Ljudtekniker
Roll
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk ljudtekniker och skådespelare. Född i Stockholm. -  Han växte upp på Söder i Stockholm och upptäcktes som sjuåring av en radioproducent som sökte barn till verksamheten. Första framträdandet blev en diktuppläsning på nyårsafton. Alla följande aktiviteter vid radion som även innefattade utbildning i mikrofonteknik ledde till roller i både radio och tv. Han medverkade också i barnunderhållningsprogram som Småstad. I sin tur medförde detta att han efter ett par roller vid tv-teatern, bl.a. i Vår ofödde son (1959) i regi...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk ljudtekniker och skådespelare. Född i Stockholm.

Han växte upp på Söder i Stockholm och upptäcktes som sjuåring av en radioproducent som sökte barn till verksamheten. Första framträdandet blev en diktuppläsning på nyårsafton. Alla följande aktiviteter vid radion som även innefattade utbildning i mikrofonteknik ledde till roller i både radio och tv. Han medverkade också i barnunderhållningsprogram som Småstad. I sin tur medförde detta att han efter ett par roller vid tv-teatern, bl.a. i Vår ofödde son (1959) i regi av Hans Abramson fick huvudrollen i dennes barnfilm Briggen Tre Liljor (1961) och när Jan Troell såg den bestämde han sig för att ge huvudrollen i sin Här har du ditt liv (1966) till honom. Senare fick han av samme filmare en av de bärande rollerna i utvandrareposen Utvandrarna (1971) och Nybyggarna (1972) som Karl Oscars lillebror.

Trots dessa tunga och prisbelönta roller, bl.a. fick han Guldbagge 1972 för "fina pojkar i svensk film" samt samma år Kurt Linders minnesstipendium, har han aldrig betraktat sig själv som skådespelare utan mer som filmtekniker. Efter skolan fick han rätt snart anställning som allt-i-allo hos Artfilm och har med tiden blivit professionell ljudtekniker, en yrkesbeteckning han föredrar att bli identifierad som. Ofta har han haft smärre roller i form av korta inhopp parallellt med ljudteknikerjobbet men han har även haft några större roller under senare tid såsom kriminalinspektör i de två filmerna i antologin Jakten på en mördare, Lögnen (2000) och Veronika (2000). Som skådespelare är han en utpräglad naturbegåvning som utan någon egentlig skolning presterat många lödiga rolltolkningar. Framför allt i Troellfilmerna har han kommit att förkroppsliga en form av svenskhet som är både lite inbunden och oskuldsfull men också varmt hjärtlig.

P O Qvist (2004)

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 2005 Bästa prestation 2 The Queen of Sheba's Pearls (inom yrkeskategorierna ljudtekniker, mixare och kompositör)
Gyllene Hörluren Stockholm 1989
Kurt Linders minnesfondsstipendium Stockholm 1972 Nybyggarna (roll)
Guldbagge Stockholm 1972 Bästa skådespelare Nybyggarna (bästa skådespelare - för roller i båda Utvandrar-filmerna)
Stockholm 1972 Bästa skådespelare Utvandrarna (för "hans fina, svenska pojkar i Jan Troells filmer")

Insatser

Ljudtekniker
Ljuddesign
Roll
Röstregi
Elektriker
B-ljud
Ljudassistent
Ljudläggning
Tramp
Specialeffekter, ljud
Mixning
Övrig medarbetare

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?