Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (6 st)

Roll
Regi
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Norsk skådespelare och regissör. Född i Tokyo, Japan. Mor till författaren Linn Ullmann. Fick 2015 en Hedersguldbagge.-Liv Ullmanns far var en utlandsbaserad flygplansingenjör, varför Liv råkade födas i Tokyo och tillbringa sin barndom i Toronto och New York. Fadern dog 1944 och efter kriget återvände modern till Norge med sina två döttrar. Liv visade tidigt teaterintresse, gick på teaterskola i London i mitten av 1950-talet och fick redan som tonåring stora huvudroller sedan hon kommit hem, bl.a. Anne Frank och Ofelia. Det blev även några mer...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Norsk skådespelare och regissör. Född i Tokyo, Japan. Mor till författaren Linn Ullmann. Fick 2015 en Hedersguldbagge.

-

Liv Ullmanns far var en utlandsbaserad flygplansingenjör, varför Liv råkade födas i Tokyo och tillbringa sin barndom i Toronto och New York. Fadern dog 1944 och efter kriget återvände modern till Norge med sina två döttrar. Liv visade tidigt teaterintresse, gick på teaterskola i London i mitten av 1950-talet och fick redan som tonåring stora huvudroller sedan hon kommit hem, bl.a. Anne Frank och Ofelia. Det blev även några mer obetydliga filmer och hennes fjärde råkade bli en svensk film med dansk regissör, Bjarne Henning-Jensens Kort är sommaren (1962) baserad på Knut Hamsuns "Pan", där Liv spelade mot Bibi Andersson. Ingmar Bergman såg filmen, slogs av deras likhet med varann och gav dem huvudrollerna i Persona (1966) och snart blev Liv Bergmans musa i såväl film som verklighet. Norska Liv Ullmann blev den svenska filmens fixstjärna under 1960- och 1970-talen.

Det blev totalt tolv filmer och TV-serier med Bergman, varav många blivit klassiker, bl.a. Viskningar och rop (1973) Scener ur ett äktenskap (1974), Ansikte mot ansikte (1976), som gav henne en Oscars-nominering, Höstsonaten (1978) och till sist Saraband (2003). Om dessa år av kärlek, strider och vänskap berättar hon öppenhjärtigt i den norska filmen Liv og Ingmar (2012).

Före dessa spelade hon Kristina i Jan Troells filmatisering av Vilhelm Mobergs Utvandrar-romaner, Utvandrarna och Nybyggarna (1971-1972) och själv räknar hon denna inspelning som hennes roligaste och som en av hennes främsta rollgestaltningar. Den gav henne såväl en Golden Globe som en första Oscarnominering.

Framgångarna ledde till frestande anbud från utlandet och under åren 1970-1990 spelade hon vitt skilda huvudroller i ett 20-tal internationella filmer. De gav säkert ekonomiskt utbyte och Liv blev ofta hyllad men ingen av filmerna har gått till filmhistorien och själv kände Liv att hon här inte kom till sin rätt.

1982 hade hon fått tillfälle att regissera en episodfilm i Kanada, Love, och fått lust på att byta sida och tio år senare lyckades hon övertyga Nordisk Film i Köpenhamn att de skulle satsa på henne som regissör. Sofie (1992), byggd på en dansk roman, lyckades över förväntan och prisbelönades i flera internationella sammanhang. 1995 kunde Liv Ullmann följa upp framgången med en norsk filmatisering av Sigrid Undsets "Kristin Lavransdotter". Filmen blev norsk films största publiksuccé trots att kritiken var ljum.

Samtidigt höll Ingmar Bergman på att dra ner på sitt filmskapande och erbjöd Liv att komma tillbaka till Sverige och filmatisera hans manuskript Enskilda samtal (1998), som handlade om hans mor, och den starkt självbiografiska Trolösa (2000). Bägge fick ett positivt mottagande och visades på festivaler världen runt.

Sporadiskt fortsatte Liv Ullmann att spela teater, t.o.m. en musical, i såväl USA som i Norge, bl.a. titelrollen i "Mutter Courage", Nora i "Ett dockhem" och så sent som 2011 modern i "Lång dags färd mot natt." Hon har också skrivit de självbiografiska böckerna, "Förändringen" (1976) och "Tidvatten" (1984) och hennes dotter med Bergman, Linn Ullmann, är idag en välrenommerad författare.

Bengt Forslund (2012)

Utmärkelser

Guldbagge 2015 Hedersguldbagge
Pris Bergen 2000 (Aamot-statyetten, KKL:s hederspris)
David di Donatello Italien 1979 Höstsonaten (roll)
National Society of Film Critics 1976 Ansikte mot ansikte (årets bästa skådespelerska)
National Board of Review 1976 Ansikte mot ansikte (bästa skådespelerska)
Pris Los Angeles 1976 Ansikte mot ansikte (Los Angeles kritikernas förenings pris till årets bästa skådespelerska)
David di Donatello 1975 Scener ur ett äktenskap (roll)
Bambi 1975 Scener ur ett äktenskap (bästa utländska skådespelarprestation)
National Society of Film Critics 1974 Scener ur ett äktenskap (bästa kvinnliga huvudroll)
Circle Prize New York 1974 Scener ur ett äktenskap (bästa skådespelerska)
Academy Award-nominering Los Angeles 1973 Utvandrarna (bästa kvinnliga skådepelare 1972/Best Actress in a Leading Role 1972)
National Society of Film Critics 1973 Nybyggarna (roll)
Pris 1973 (Peer Gynt-priset)
National Board of Review 1973 Nybyggarna (roll)
Pris 1973 (amerikanska kvinnliga journalisters pris)
Independent Film Importers and Distributors of A. 1973
National Board of Review 1973 Viskningar och rop (roll)
Golden Globe Hollywood 1973 Utvandrarna (bästa skådespelerska)
Circle Prize New York 1972 Viskningar och rop (bästa skådespelerska)
New York 1972 Utvandrarna (bästa skådespelerska)
Pris Stockholm 1972 Utvandrarna (1971års SF-stipendium för hennes roll)
Guldbagge Stockholm 1969 Bästa skådespelerska Skammen
National Board of Review 1968 Skammen (bästa skådespelerska)
1968 Vargtimmen (bästa skådespelerska)
Chaplin-priset Stockholm 1968 Skammen (roller i denna film och i Vargtimmen)
National Society of Film Critics 1968 Skammen (bästa skådespelerska)
Chaplin-priset Stockholm 1968 Vargtimmen (roller i denna film och i Skammen)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?