Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Roll
Utmärkelser

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1962). Född i Linköping. Hon kom till Stockholm vid sjutton års ålder fast besluten att börja med teater och utbildade sig så småningom vid den då nyinrättade Scenskolan 1964-1967. Efter detta har hon i huvudsak varit bofast vid Dramaten och där blivit något av en stöttepelare med många vägande roller. Genom sin skarpa och intellektuella framtoning har hon blivit lämpad att gestalta den moderna, neurotiska människan, gärna av privilegierad medelklass, som upplevt hur känslolivet dött ut såsom fallet är i pjäser av...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1962). Född i Linköping.

Hon kom till Stockholm vid sjutton års ålder fast besluten att börja med teater och utbildade sig så småningom vid den då nyinrättade Scenskolan 1964-1967. Efter detta har hon i huvudsak varit bofast vid Dramaten och där blivit något av en stöttepelare med många vägande roller. Genom sin skarpa och intellektuella framtoning har hon blivit lämpad att gestalta den moderna, neurotiska människan, gärna av privilegierad medelklass, som upplevt hur känslolivet dött ut såsom fallet är i pjäser av tunga dramatiker som Eugene O'Neill, Edward Albee, Tennessee Williams och Lars Norén likväl som i filmer som Erland Josephsons Marmeladupproret (1980). Något som understryks av en "cool" och återhållsam spelstil som gör att det ligger ett olycksbådande lugn över hennes rollfigurer, en känslomässig vulkan i slummer. Hon har också medverkat i några av tv:s uppsättningar av Lars Norén som Som löven i Vallombrosa (1995) och Ett sorts Hades (1996).

När hon gestaltat maktkvinnor har denna stil också kommit väl till pass såsom polischefen i den långa serien av Beck-filmer från 2001, som utstrålar en kylig auktoritet som låter ana annat i botten av det hela. På film har hon också gestaltat rent obehagliga karaktärer som i Hans Alfredsons Falsk som vatten (1987) där hennes, som det sagts, ödsliga och tragiska ansikte kom väl till sin rätt i rollen som den mordiska kvinnan.

1998 erhöll hon Dramatens O'Neillstipendium och 1999 tilldelades hon den kungliga medaljen Litteris et artibus. Hon var först gift med skådespelaren Lars Amble och senare med skådespelaren Jan Malmsjö samt är mor till pjäsförfattaren Lolo Amble och skådespelaren Jonas Malmsjö.

P O Qvist (2004)

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2003 Bästa kvinnliga biroll Alla älskar Alice

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?