Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Roll
Utmärkelser

Beskrivning

 Svensk skådespelare (film- och TV-roller från 1962). Född i Linköping. Gift först med skådespelaren Lars Amble och senare med skådespelaren Jan Malmsjö. Mor till pjäsförfattaren Lolo Amble och skådespelaren Jonas Malmsjö.-Marie Göranzon kom till Stockholm sjutton år gammal och utbildade sig så småningom vid den då nyinrättade Scenskolan 1964-1967. Efter detta har hon i huvudsak varit engagerad vid Dramaten och där gestaltat många...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

 

Svensk skådespelare (film- och TV-roller från 1962). Född i Linköping. Gift först med skådespelaren Lars Amble och senare med skådespelaren Jan Malmsjö. Mor till pjäsförfattaren Lolo Amble och skådespelaren Jonas Malmsjö.

-

Marie Göranzon kom till Stockholm sjutton år gammal och utbildade sig så småningom vid den då nyinrättade Scenskolan 1964-1967. Efter detta har hon i huvudsak varit engagerad vid Dramaten och där gestaltat många viktiga roller i pjäser av dramatiker som Eugene O'Neill, Edward Albee, Tennessee Williams och Lars Norén. Hon har också medverkat i vissa av Noréns TV-uppsättningar som Som löven i Vallombrosa (1995) och Ett sorts Hades (1996).

En återkommande roll har varit polischef i den långa serien av Beck-filmer från 2001. På film har hon också gestaltat mörkare karaktärer som i Hans Alfredsons Falsk som vatten (1987). 2012 syntes hon som matriarken Sigrid i Jesper Ganslandts film Blondie.

1998 erhöll hon Dramatens O'Neillstipendium och 1999 tilldelades hon den kungliga medaljen Litteris et artibus. Hon blev Guldbaggenominerad för sin biroll i Alla älskar Alice (Richard Hobert, 2002).

P O Qvist (2004, redigerad 2020)

 

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2020 Bästa kvinnliga biroll Se upp för Jönssonligan
Stockholm 2003 Bästa kvinnliga biroll Alla älskar Alice

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?