Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (3 st)

Beskrivning

Svensk regissör, författare och manusförfattare. Född Bo Gunnar Widerberg i Malmö. Död i Båstad.-Bo Widerberg förändrade den svenska filmen då han på 1960-talet förde in influenser från framför allt den franska nya vågen.Han växte upp under enkla förhållanden. Fadern Arvid fick ett sent genombrott som naivistisk målare men arbetade under sonens uppväxt som chaufför. Modern Greta arbetade på en kappfabrik. Widerberg tog realexamen men studerade inte vidare. Han bildade dock sig själv med en omättlig aptit på litteratur,...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk regissör, författare och manusförfattare. Född Bo Gunnar Widerberg i Malmö. Död i Båstad.

-

Bo Widerberg förändrade den svenska filmen då han på 1960-talet förde in influenser från framför allt den franska nya vågen.

Han växte upp under enkla förhållanden. Fadern Arvid fick ett sent genombrott som naivistisk målare men arbetade under sonens uppväxt som chaufför. Modern Greta arbetade på en kappfabrik. Widerberg tog realexamen men studerade inte vidare. Han bildade dock sig själv med en omättlig aptit på litteratur, musik, konst, och film.

1952 debuterade han som författare. 1962 publicerade han Visionen i svensk film, där han anklagade svensk film för att vara insulär och mumifierad. Samma år regisserade han Barnvagnen, om en ung kvinna som då hon blir med barn resolut tar sitt liv i sina egna händer. Vid premiären i mars 1963 noterade genast kritiker att något nytt var på gång. Filmen var även inledningen på ett långt, intensivt och explosivt samarbete med stjärnan Thommy Berggren. På sommaren spelade Widerberg så in den film som skulle komma att ses som hans mästerverk, Kvarteret Korpen, en berättelse om en liten familj med supande far, plikttrogen mor, och son med författardrömmar i 1930-talets Malmö.

Widerberg menade att svensk film var för lydig och satte tekniskt sett perfekt utseende framför liv i spel och foto. Han pressade fotograferna att avstå från det konventionellt vackra och korrekta, och redan i Barnvagnen blev han mest nöjd med en scen, inspelad på Malmö stadsbibliotek, där huvudrollsinnehavaren Inger Taube övergav manuset och improviserade.

Till Widerbergs metod hörde att ta mycket film, delvis för att få skådespelarna att förlora respekten för kameran, och att söka inspiration i befintliga miljöer. Under långdragna klipprocesser sovrade Widerberg sedan sitt material.

Bo Widerberg var en innovatör. Hans första färgfilm, Elvira Madigan, fotograferades av Jörgen Persson nästan uteslutande i befintligt ljus, något som då sades vara omöjligt. Den blev en succé och Widerberg uppmärksammades internationellt. Ådalen 31, där Widerberg förenade realism och sensualism i skildringen av skotten mot ett demonstrationståg en vacker majdag 1931, fick juryns specialpris i Cannes. I slutet av 1960-talet betraktades han som en av de stora europeiska regissörerna.

Hans insisterande på att allt skulle födas i stunden gjorde inspelningarna svårplanerade. Skådespeleriet var centralt för Widerberg, nästan allt fick underordna sig det, och andra medarbetare kunde ha det svårt. Då filmer las ned och återupptogs - som den amerikanska produktionen Joe Hill - och inte blev klara i tid började Widerberg betraktas som omöjlig. Trots att Mannen på taket blev en milstolpe inom den svenska kriminalfilmen och en succé, drog sig producenter från mitten av 1970-talet för samarbete. Under 1980-talet färdigställde Widerberg endast tre filmer. Då och fram till återkomsten med sista filmen Lust och fägring stor 1995 var teateruppsättningar för scenen och TV en tillflykt. Den sista filmen gjordes med dansk producent, och gav, efter Kvarteret Korpen och Ådalen 31, Widerberg en tredje Oscarnominering.

1996 grundade Bo Widerberg Lilla filmfestivalen i Båstad.

Mårten Blomkvist (2011)

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 1996 Bästa regi Lust och fägring stor
Pris Stockholm 1996 Lust och fägring stor (TV4:s (Nyhetsmorgons N.P.Sundgren/ pris Guldsolen)
Silberner Bär (Silverbjörn) Berlin 1996 Lust och fägring stor (bästa regi)
Pris Malmö 1987 (Malmö stads årets kulturpris: silverplakett+50.000 kr)
Guldbaggenominerad Stockholm 1987 Bästa regi Ormens väg på hälleberget
Guldbagge Stockholm 1969 Bästa regi Ådalen 31 (bästa regi)
Svenska Filmsamfundet Stockholm 1965 (plakett)
Chaplin-priset Stockholm 1963 Kvarteret Korpen
Stockholm 1963

Insatser

Regi
Manus
Idé
Producent
Foto
Klippning
Roll
Texter
Manusbearbetning
Fotoassistent
Stillbild

Förlaga

Författare

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?