Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Regi
Manus
Visa alla filmer

Beskrivning

Svensk regissör, manusförfattare, kompositör och sångtextförfattare. Född Per Gustaf Holmgren i Annedal, Göteborg. Död i Djursholm, Danderyd.-Per G. Holmgren flyttade till Stockholm för sin filmkarriärs skull men sjöfartsmotiv och hemstaden Göteborg låg honom varmt om hjärtat. Åren 1935-1938 gjorde han en rad kortfilmer i hemstaden. Det säkra handlag han visade prov på i dessa öppnade dörren till filmbranschen.Holmgren regidebuterade med den egenproducerade Havet lockar, bland annat inspelad på Sjöfartsmuseet. Den följdes av...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk regissör, manusförfattare, kompositör och sångtextförfattare. Född Per Gustaf Holmgren i Annedal, Göteborg. Död i Djursholm, Danderyd.

-

Per G. Holmgren flyttade till Stockholm för sin filmkarriärs skull men sjöfartsmotiv och hemstaden Göteborg låg honom varmt om hjärtat. Åren 1935-1938 gjorde han en rad kortfilmer i hemstaden. Det säkra handlag han visade prov på i dessa öppnade dörren till filmbranschen.

Holmgren regidebuterade med den egenproducerade Havet lockar, bland annat inspelad på Sjöfartsmuseet. Den följdes av 55 knop (1936), om racerbåtar, och Staden vid Göta Älv (1938), en kärleksförklaring till framförallt hamnområdet i Göteborg. Båtar och salta stänk präglar även senare filmer som Holmgrens synopsis till Ragnar Arvedsons En sjöman i frack (1942), kortfilmen Fullriggaren lägger ut (1946) och långfilmen Mälarpirater (1959), Holmgrens egna manus efter Sigfrid Siwertz roman.

Sistnämnda titel skvallrar också om ett annat stråk i Holmgrens karriär, intresset för kriminalitet och sociala frågor - gärna med ungdomar i centrum. Det inleds med manuset till alkoholist- och morddramat I brist på bevis (Ragnar Frisk, 1943), skriven tillsammans med Arne Mattsson. Långfilmsdebuten som regissör Se opp för spioner! (1944), även känd som Sabotage, är ett försök till spionthriller i kriminell stockholmsmiljö med actioninslag som biljakter och fysiska uppgörelser mellan filmens polishjälte och spionligan.

Ungdom i fara (1947) baserades på Bibi och Gösta Rybrants radioserie Vi i våran klubb (1944-1946). Med fokus på den i tillvaron vilsne men i grunden snälle arbetargrabben, spelad av en ung Carl-Henrik "Kenne" Fant, blev filmen närmast urtypen av den ungdom-på-glid-genre i stadsmiljö som skulle etableras under 1950-talet. I mottagandet av den efterföljande Kvarterets olycksfågel (1947) - också den en film om ungdomskriminalitet i stadsmiljö - betecknas Holmgren nu av signaturen Pierrot som "ungdomens speciella skildrare här i Sverige".

Men även om kritikerna lovordar Holmgrens ärliga uppsåt och handlag med skådespelarna så imponeras man inte nämnvärt av det konstnärliga anslaget. Hans filmer beskrivs som långsamma, teatrala och föga övertygande. I stället ägnade han de närmsta tolv åren åt främst reklam- och industrifilm.

Hans återkomst 1959 som spelfilmsregissör med den till samtidens ligistgenre uppdaterade Mälarpirater fick överlag ett mer positivt bemötande på just de punkter som anses vara Holmgrens styrka: de unga skådespelarnas insatser. Men tongivande kritiker som Robin Hood dömde emellertid ut den som en "en bedrövlig produkt" gjord av "en halvamatör". Sista filmen blev Mordvapen till salu (1963), återigen ett kriminaldrama om ungdomar men nu i trendig miljö kring racerbilstävlingar. Kritikerna hittade goda enskildheter men ansåg att filmen som helhet var misslyckad. Kort därefter lämnade Per G. Holmgren all filmverksamhet.

Michael Tapper (2013)

Per G. Holmgrens kortfilm Staden vid Göta Älv kan ses i sin helhet på webbsajten http://filmarkivet.se

Insatser

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?