Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller 1964-1990). Född Stig Erik Törnblom i Brännkyrka församling, Stockholm.Han var helt och hållet självlärd som skådespelare och upptäcktes av Jan Halldoff, som då arbetade som stillbildsfotograf och Vilgot Sjömans assistent på 491. Törnblom fick en av de bärande rollerna i ungdomskollektivet i denna film och därefter fick han flera stora roller hos fr a  Halldoff som Livet är stenkul (1967), Korridoren (1968), som rymling i En dröm om frihet (1969) och Jack (1977) m fl. Halldoff förefaller...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller 1964-1990). Född Stig Erik Törnblom i Brännkyrka församling, Stockholm.

Han var helt och hållet självlärd som skådespelare och upptäcktes av Jan Halldoff, som då arbetade som stillbildsfotograf och Vilgot Sjömans assistent på 491. Törnblom fick en av de bärande rollerna i ungdomskollektivet i denna film och därefter fick han flera stora roller hos fr a  Halldoff som Livet är stenkul (1967), Korridoren (1968), som rymling i En dröm om frihet (1969) och Jack (1977) m fl. Halldoff förefaller också ha varit något av en favoritregissör för T. då de med samma Söderbakgrund så att säga kommunicerade på samma våglängd.

Parallellt med sin skådespelarkarriär arbetade han vidare i sitt ordinarie yrke som lastbilschaufför. Den mörka och något proletära framtoningen kom också tydligt fram i hans tolkning av den övertygade kommunisten i beredskapsserien Någonstans i Sverige och kanske även som förföraren och rivalen i Birger Sjöberg-filmatiseringen och serien Frida och hennes vän (1970). Efter 1980-talet försvann han helt från film och tv. För sin roll som brottsling på rymmen i Halldoffs En dröm om frihet fick han tidskriften Chaplins pris.

P O Qvist (2004)

Utmärkelser

Chaplin-priset Stockholm 1969 En dröm om frihet (skådespelarpris)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?