Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1963-1996). Född i Bromma, död i Oscars församling, Stockholm. Under andra världskriget bodde han i USA där han spelade teater med sina kamrater och satte upp Tom Sawyer. 1956-1958 studerade han vid Royal Academy of Dramatic Art i London och vid återkomsten till Sverige utbildade han sig vid Dramatens elevskola 1959-1962. Under flera år var han därefter engagerad vid Upsala stadsteater och från 1973 vid Dramaten där han förblev till sin bortgång. Han var i hög grad en lågmäld och finstilt aktör med en mycket...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1963-1996). Född i Bromma, död i Oscars församling, Stockholm.

Under andra världskriget bodde han i USA där han spelade teater med sina kamrater och satte upp Tom Sawyer. 1956-1958 studerade han vid Royal Academy of Dramatic Art i London och vid återkomsten till Sverige utbildade han sig vid Dramatens elevskola 1959-1962. Under flera år var han därefter engagerad vid Upsala stadsteater och från 1973 vid Dramaten där han förblev till sin bortgång.

Han var i hög grad en lågmäld och finstilt aktör med en mycket karaktäristisk stämma, som gjorde att han ofta anlitades som uppläsare och filmberättare. Hans insats som sådan i tv-serien om Ture Sventon (1989) blev också särskilt uppmärksammad vilket annars inte hör till vanligheterna med den typen av rollprestationer. Tack vare sin speciella utstrålning fick han ofta kreera kufar och andra udda existenser. Själv menade han att han föredrog att stå på scenen framför att filma eftersom närvaron av kameran gjorde honom nervös och generad. När han gjorde rollen som den milt sagt bisarre Harry i Jan Halldoffs Stenansiktet (1973) sade han efteråt att det var helt och hållet hans förtjänst att filmen blev en katastrof. I en annan udda filmroll gestaltade han diktaren Dante i Michael Meschkes personliga vision av Dantes verk i Skärseld (1975), som byggde på en tidigare teateruppsättning från 1970. En av hans sista och kanske mest självutlämnande roller kom som den nervige och homosexuelle språklektorn Axel i Lars Noréns tv-drama Ett sorts Hades (1996). Han lär ha varit förvånad över i vilken hög grad denna specialskrivna roll direkt passade för på honom.

1981 erhöll han Teaterförbundets Vilhelm Moberg-stipendium och 1992 tilldelades han det av Svenska Akademien utdelade Carl Åkermarks stipendium.

P O Qvist (2004)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?