Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1947). Född Per Bertil Norström i Sala, Västmanland. Död i Stockholm. Gift med skådespelaren Margreth Weivers.-Bertil Norström började som journalist i hemstaden och arbetade några år i början av 1940-talet vid Sala Allehanda tills teaterintresset tog över och han började vid Calle Flygares teaterskola i Stockholm. Han började i operettfacket och gjorde 1946 sin debut på Oscars-teatern i "Eskapad". Därefter följde några år mellan 1947 och 1949 på Hippodromteatern i Malmö och därpå 1949-1953...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1947). Född Per Bertil Norström i Sala, Västmanland. Död i Stockholm. Gift med skådespelaren Margreth Weivers.

-

Bertil Norström började som journalist i hemstaden och arbetade några år i början av 1940-talet vid Sala Allehanda tills teaterintresset tog över och han började vid Calle Flygares teaterskola i Stockholm. Han började i operettfacket och gjorde 1946 sin debut på Oscars-teatern i "Eskapad". Därefter följde några år mellan 1947 och 1949 på Hippodromteatern i Malmö och därpå 1949-1953 vid Malmö stadsteater. Efter det kom han till det som skulle bli hans fasta scen fram till 1979, Norrköping-Linköpings stadsteater, sedermera Östgötateatern, där han både spelade och senare regisserade.

1979 flyttade han till Stockholm och Stadsteatern där han var några år innan han 1984 pensionerades men har dock även därefter varit flitigt verksam, ofta i samma sammanhang som sin fru Margreth Weivers. Han är något av birollernas stora mästare i svensk film och TV. På 1970-talet kallades han svensk teaters flitigaste extraknäckare. Han har blivit något av en specialist på att framställa bittra och buttra medelålders och senare äldre män. Som sådan blev han känd i ett par av sina större roller som kylskåpsförsäljaren i Roy Anderssons En kärlekshistoria (1970) och som lagerarbetaren Bengt i Varuhuset.(1987-1989). Ett betydande antal av hans många biroller faller emellertid inom det mer komiska facket.

P O Qvist (2004)

Insatser

Roll
Sångare

Förlaga

Författare

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?