Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
B-foto
Fotoassistent
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk fotograf (B-foto, operatör och A-foto). Född Lars Ingemar Karlsson i Engelbrekts församling, Stockholm. Död i Åtvidaberg. Mottagare av det andra Ingmar Bergman-priset.-Det finns B-fotografer och kameraoperatörer som trivs med sitt yrke och inte strävar efter en finare karriär. Lars Karlsson är en dylik och få i hans yrkesgrupp är lika respekterade. 1973 knöt Sven Nykvist honom till sig när han gjorde Viskningar och rop och Scener ur ett äktenskap och sen ville...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk fotograf (B-foto, operatör och A-foto). Född Lars Ingemar Karlsson i Engelbrekts församling, Stockholm. Död i Åtvidaberg. Mottagare av det andra Ingmar Bergman-priset.

-

Det finns B-fotografer och kameraoperatörer som trivs med sitt yrke och inte strävar efter en finare karriär. Lars Karlsson är en dylik och få i hans yrkesgrupp är lika respekterade. 1973 knöt Sven Nykvist honom till sig när han gjorde Viskningar och rop och Scener ur ett äktenskap och sen ville varken Bergman eller Nykvist ha någon annan. 1979 fick han Bergman-priset med motiveringen att han var ”B-fotografernas Mozart”, kompletterat med Årets filmbana 1996 och motiveringen ”skärpeföljningens Mozart”.

Det hindrar inte att han bland sina nästan 100 filmer också arbetat på en mängd filmer i andra genrer, från Ur kärlekens språk och Kyrkoherden via Tarkovskijs Offret till Jönssonligan och 2000-talets Beck-filmer. I vissa fall valde han då att arbeta under pseudonym.

Bengt Forslund (2018)

Utmärkelser

Ingmar Bergman-priset Stockholm 1979

Insatser

Foto
Roll
Kameraoperatör
B-foto
Stillbildsfoto
Foto, andrateam
Fotoassistent
Övrig medarbetare

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?