Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Alternativnamn
Roll

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller 1965-1983). Född Essy Ingeborg Vilhelmina Persson i Johanneberg, Göteborg.-Hon började arbeta som sekreterare samtidigt som hon gick på en privat teaterskola och så småningom fick hon 1963 en roll vid Riksteatern i Akta dig för svärmor. Hon hamnade vid Stockholms stadsteater där hon upptäcktes och fick en huvudrollroll i filmen Jag - en kvinna (1965). Denna gav världsberömmelse men blev samtidigt till något av en förbannelse eftersom hon därefter så ofta kom att förknippas med denna roll. Denna film om en...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller 1965-1983). Född Essy Ingeborg Vilhelmina Persson i Johanneberg, Göteborg.

-

Hon började arbeta som sekreterare samtidigt som hon gick på en privat teaterskola och så småningom fick hon 1963 en roll vid Riksteatern i Akta dig för svärmor. Hon hamnade vid Stockholms stadsteater där hon upptäcktes och fick en huvudrollroll i filmen Jag - en kvinna (1965). Denna gav världsberömmelse men blev samtidigt till något av en förbannelse eftersom hon därefter så ofta kom att förknippas med denna roll. Denna film om en frigjord kvinna som går från relation till relation kom kanske rätt i tiden och det var möjligen denna dimension som gjorde den så attraktiv och till en manlig önskedröm. Sexinslagen var i vart fall med dagens mått inte särskilt uppseendeväckande.

Filmens framgång ledde till allehanda tvivelaktiga erbjudanden och hon fick egentligen inte så många tillfällen i fortsättningen att få utnyttja sin naturbegåvning. Hon fick några internationalla roller som inte var särskilt uppseendeväckande som den tyska Das Rasthaus der grausamen Puppen (1967) och den franska Thérèse et Isabelle (1968). Hon gjorde ett par större roller i tv-serierna Söderkåkar (1970), som blev en stor tittarsuccé, och Ett köpmanshus i skärgården (1973). Därefter falnade skådespelarkarriären av olika orsaker och hon studerade i stället vid Konsthögskolan och 1981-1984 vid Konstfack. Därefter har hon varit verksam som bildkonstnär.

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?