Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Roll
Utmärkelser

Beskrivning

Skådespelerska (filmroller från 1965). Född i Hovförsamlingen, Stockholm. Uppväxt på Söder och var enligt uppgift ganska stökig och obalanserad i skolan, vilket skulle ha gjort att hon sökt sig till skådespelandet där det fanns bättre rum för detta. Hon började 1960 vid Axel Witzanskys teaterskola och fortsatte 1962-1965 vid Dramatens elevskola. Samtidigt slog hon igenom stort på film i Bo Widerbergs Kärlek 65 och detta ledde till internationella filmanbud som hon dock avböjde. Denna följdes av fler uppmärksammade filmroller som i Jan Halldoffs...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska (filmroller från 1965). Född i Hovförsamlingen, Stockholm.

Uppväxt på Söder och var enligt uppgift ganska stökig och obalanserad i skolan, vilket skulle ha gjort att hon sökt sig till skådespelandet där det fanns bättre rum för detta. Hon började 1960 vid Axel Witzanskys teaterskola och fortsatte 1962-1965 vid Dramatens elevskola. Samtidigt slog hon igenom stort på film i Bo Widerbergs Kärlek 65 och detta ledde till internationella filmanbud som hon dock avböjde. Denna följdes av fler uppmärksammade filmroller som i Jan Halldoffs Myten (1966), Jean-Luc Godards svenska gästspel med Maskulinum - femininium (1966) och Jag älskar Du älskar (1968).

Hon inledde sin scenkarriär vid Dramaten 1965-1967, där hon gjorde debut i Yvonne, prinsessa av Burgund (1965) och därefter 1967-68 vid Riksteatern. Från 1968 var hon engagerad vid Göteborgs stadsteater där hon förblev till 1983 med en del avbrott. Därefter följde bl.a. turnéengagemang och spel vid olika scener samt tv-teatern. 1996 var hon tv-programledare med egen talkshow Evabritt.

Förutom skådespelandet har hon gjort sig bemärkt som cabaret- och vissångerska, bl.a. med programmet Jacques Brel lever än (1982) och hon gjorde skivdebut redan 1965 med En sång, ett vapen. 1986 turnerade hon med ett program med "brända" stjärnor som Judy Garland, Billie Holiday m.fl. i A Song Is Torn (visad i tv 1987).

Det är framföranden i samklang med hennes intensiva, sensuella och mörka utstrålning som hon också visat som skådespelerska. Bl.a. har hon framträtt som Zarah Leander i Zarah som gjordes i en tv-version 1989. I början av karriären var hon bl.a. med i den skandalomsusade tv-pjäsen Karossen (1971) som innehöll några för sin tid vågade scener. Samma egenskaper visade hon även bl.a. som den hatälskade Clair i tv-serien Lösa förbindelser (1985) eller som slottsfrun Louise i serien Rosenholm (1991). Senare gjorde hon en bemärkt roll som äldre och mogen kvinna, bilmekanikern Gun i Radioskugga (1995 och 1997).

1995 fick hon Cornelisstipendiet med motiveringen: en sångkonst av stor bärighet och styrka, rå och sovrad intensitet som kongenialt gestaltar tillvarons gläde och sorg, en formulering som även kan räcka hennes skådespeleri. Hon har varit gift med skådespelarna Sven Wollter och Lars-Erik Berenett samt producenten Olle Ljungberg och är mor till skådespelaren Matti Berenett.

P O Qvist (2004)

Utmärkelser

Chaplin-priset Stockholm 1966 Kärlek 65 (roll)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?