Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller 1965-1999). Född i Borgvattnet, Jämtland, död i Huddinge. I sin ungdom arbetade han bl.a. som skogsarbetare och flottare. 1951 gjorde han debut som amatörskådespelare i krönikespelet Västvattentjuven, författad av kyrkoherden Erik Lindgren i hembyn. Detta väckte hans teaterintresse och Lindgren hjälpte honom att komma vidare på den banan. Han flyttade till Stockholm och tog lektioner hos Calle Flygare och studerade även en tid på folkhögskola, där han upptäcktes av teaterpedagogen Gun Andersson som gav ytterligare...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller 1965-1999). Född i Borgvattnet, Jämtland, död i Huddinge.

I sin ungdom arbetade han bl.a. som skogsarbetare och flottare. 1951 gjorde han debut som amatörskådespelare i krönikespelet Västvattentjuven, författad av kyrkoherden Erik Lindgren i hembyn. Detta väckte hans teaterintresse och Lindgren hjälpte honom att komma vidare på den banan. Han flyttade till Stockholm och tog lektioner hos Calle Flygare och studerade även en tid på folkhögskola, där han upptäcktes av teaterpedagogen Gun Andersson som gav ytterligare hjälp på vägen. Han fick därefter engagemang vid Svenska Teatern i Vasa i Finland 1954-1959. När han spelade i Walentin Chorells pjäs Prinsen blev han upptäckt av svenska tv-teaterns chef Henrik Dyfverman som tog över honom till Sverige igen och satte upp nämnda pjäs i svensk tv 1960. Björk förblev sedan vid tv-teatern 1960-1962. 1962 kom han på initiativ av Gösta Folke till Malmö stadsteater där han spelade ända till sin 70-årsdag 1988. Då hade han medverkat i över 70 olika uppsättningar samt även varit ganska flitigt förekommande i Malmö-tv:s dramaproduktioner. Efter flytten från Malmö medverkade han bl.a. vid Stockholms stadsteater.

Björk var en utpräglad naturbegåvning och ungdomsårens slit med olika diversearbeten vid sidan av strävan att komma vidare på teaterbanan satte sin prägel på hans rolltolkningar. Ett eftermäle beskriver honom som seg och knotig som en fjällbjörk och hans skådespelande var onekligen ofta särpräglat och kraftfullt. Ofta lyste det jämtländska ursprunget med sturigheten och det kärvt poetiska igenom. Detta var t.ex. märkbart i den stora rollen som vildmarkspolis i Jakten (1965).

Han belönades 1968 med en Guldbagge för sin roll i Badarna.

P O Qvist (2004)

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 1968 Bästa skådespelare Badarna (för det med återhållen intensitet och intelligent nyansrikedom tecknade porträttet av järnhandlare)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?