Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Beskrivning

Skådespelare. Född Leif Lennart Elof Ahrle i Engelbrekts församling, Stockholm. Son till skådespelarna Birgit Rosengren och Elof Ahrle. Det var för honom inte självklart att gå i föräldrarnas fotspår och hans mor lär ha önskat honom ett mer ordinärt yrke. Han medverkade femton är gammal i en valfilm för folkpartiet, Gäst hos bagaren (1958), tillsammans med sina föräldrar. Dock såg de till att han fick följa med på en Riksteaterturné med Svenska Teatern hösten 1962 där han gjorde scendebut i pjäsen Lögnhalsen. Därefter fick han en...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare. Född Leif Lennart Elof Ahrle i Engelbrekts församling, Stockholm.

Son till skådespelarna Birgit Rosengren och Elof Ahrle. Det var för honom inte självklart att gå i föräldrarnas fotspår och hans mor lär ha önskat honom ett mer ordinärt yrke. Han medverkade femton är gammal i en valfilm för folkpartiet, Gäst hos bagaren (1958), tillsammans med sina föräldrar. Dock såg de till att han fick följa med på en Riksteaterturné med Svenska Teatern hösten 1962 där han gjorde scendebut i pjäsen Lögnhalsen. Därefter fick han en del mindre roller och utbildade sig efterhand vid Norrköpings stadsteaters elevskola 1965-66.

1968, 1969 och 1971 spelade han sommarteater vid Nils Poppes Fredriksdalsteater i Helsingborg. 1968 var han engagerad vid Riksteatern, säsongen 1969-70 vid Stockholms skolteater och vid Lilla Teatern 1970. 1972 kom han till Stockholms stadsteater där han var verksam till in på 1990-talet varefter han trappade ner på skådespelandet för att i stället ägna sig år glasmåleri och har haft flera utställningar.

Som skådespelare i tv har han blivit mest känd som en av huvudfigurerna i Varuhuset  (1987-1989). där han gick från en ganska utpräglad skurkroll till en mer god och sammansatt social förlorare. Mer sympatisk var hans andra stora tv-roll som hotellägare med problem i såpan Vänner><fiender (1996-1998). Emellanåt har han fått spela en del andra mer otrevliga och obehagliga karaktärer som han fått ge substans åt genom sin lite kyliga och distanserade utstrålning. Ett exempel var som huvudpersonen Sallys f.d. man i Sally och friheten (1981). I andra filmer har han haft smärre roller som narkoman och motsvarande

Han har varit gift med skådespelerskan Marie Ahrle (tidigare Nylander).

P O Qvist (2004)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?