Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1965). Född i Hedvig Eleonora församling, Stockholm. Död i Helsingborg.-Thomas Ungewitter växte upp på Östermalm i Stockholm och gick 1962 vid Calle Flygares teaterskola. 1963 fick han en roll vid Dramaten. Därefter försökte han komma in vid Scenskolorna i både Stockholm och Malmö utan att lyckas. I stället fortsatte han spela vid en rad Stockholmsscener som Teaterbåten Arena, Marsyas-teatern, revy på Folkan, Stockholms stadsteater samt vid Riksteatern. Vid denna tid syntes han också som stilig ung man i några av de...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1965). Född i Hedvig Eleonora församling, Stockholm. Död i Helsingborg.

-

Thomas Ungewitter växte upp på Östermalm i Stockholm och gick 1962 vid Calle Flygares teaterskola. 1963 fick han en roll vid Dramaten. Därefter försökte han komma in vid Scenskolorna i både Stockholm och Malmö utan att lyckas. I stället fortsatte han spela vid en rad Stockholmsscener som Teaterbåten Arena, Marsyas-teatern, revy på Folkan, Stockholms stadsteater samt vid Riksteatern. Vid denna tid syntes han också som stilig ung man i några av de mjukporrfilmer som hörde tiden till såsom Joseph Sarnos Jag, en oskuld (1968) och samma regissörs Kvinnolek (1968). Han medverkar också i Eva - den utstötta (Torgny Wickman, 1969).

1972 kom han till Malmö stadsteater där han förblev till 1984 då han flyttade till Helsingborgs stadsteater. Därigenom kom han sommartid att bli en återkommande skådespelare hos Nils Poppe vid Fredriksdals friluftsteater, där flertalet föreställningar även gjordes för TV från Sten Stensson Stéen går igen (1982) och framåt. Där visade han upp mer komiska sidor men har i andra sammanhang också visat förmåga till att gestalta ganska mörka och demoniska karaktärer som rasisten i "Panget", för vilken han fick Kvällspostens Thaliapris 1989. Detta har också avspeglats i en del TV- och filmroller, mest notabelt i Richard Hoberts Spring för livet (1997), där han ledde den nynazistiska "domstol" som hotar huvudpersonerna. Själv ansåg han ha lärt sig mycket genom tiden hos Kar de Mumma på Folkan samt av Ulf Palme. Detta är talande för de poler mellan vilka han rörde sig i sitt skådespeleri.

P O Qvist (2004), redigerad 2011-11-07

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?