Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1966). Född Hans Erik Ernback i Luleå, Norrbotten. Död i Stockholm.-Hans Ernback arbetade i diverse yrken som lastbilschaufför, televerksarbetare och servitör innan han utbildade sig vid Scenskolan i Malmö 1963-1966. Därefter spelade han en tid vid Atelierteatern i Göteborg. Han slog igenom stort kring mitten av 1960-talet i svensk film och lanserades närmast som "förste älskare" genom rollerna i Ormen (1966), Adamsson i Sverige (1966) och Roseanna (1967). Han blev dock ganska...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1966). Född Hans Erik Ernback i Luleå, Norrbotten. Död i Stockholm.

-

Hans Ernback arbetade i diverse yrken som lastbilschaufför, televerksarbetare och servitör innan han utbildade sig vid Scenskolan i Malmö 1963-1966. Därefter spelade han en tid vid Atelierteatern i Göteborg. Han slog igenom stort kring mitten av 1960-talet i svensk film och lanserades närmast som "förste älskare" genom rollerna i Ormen (1966), Adamsson i Sverige (1966) och Roseanna (1967). Han blev dock ganska bränd av den publicitet som följde på detta och förlorade, som han själv säger, lusten för skådespelandet. Hans roller på teatern och på film blev mer sporadiska och han började i stället ägna sig åt radio och radioteaterregi. TV-serien Sinkadus (1980) blev något av en tillfällig comeback men efter det trädde han åter in i anonymiteten.

I de flesta av sina roller inkarnerade han en ganska kärnsvensk butterhet och kärvhet. Sinkadus är ett bra exempel på detta där han spelar en "gråsugga" som dras in i halsbrytande, kriminella äventyr och där man utnyttjar kontrasten mellan hans vardagliga utstrålning och den undre värld som öppnar sig för honom på ett lite hisnande sätt.

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?