Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk fotograf och regissör. Född Gudrun Nina Johanna Hedenius i Solna.-Nina Hedenius är en udda och unik filmskapare. Från början stillbildsfotograf, senare dokumentärfilmare. I filmerna står hon som regel för allt; idé, manus, produktion, foto, regi och klippning. Det är dock fotot man främst fäster sig vid när man ser hennes filmer, detaljerna, stämningarna, ljuset...Hennes första film var ett porträtt av Ralph Lundsten, även han udda och unik som...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk fotograf och regissör. Född Gudrun Nina Johanna Hedenius i Solna.

-

Nina Hedenius är en udda och unik filmskapare. Från början stillbildsfotograf, senare dokumentärfilmare. I filmerna står hon som regel för allt; idé, manus, produktion, foto, regi och klippning. Det är dock fotot man främst fäster sig vid när man ser hennes filmer, detaljerna, stämningarna, ljuset...

Hennes första film var ett porträtt av Ralph Lundsten, även han udda och unik som kompositör av elektronisk musik, Likt vinden far min längtan, 1988. Den följdes av Det speglar i mitt öga, 1992, en hyllning till seendet och de osynliga detaljerna. Fyra år senare - hon tar alltid god tid på sig - kom hennes mest kända film, Gubben i stugan. Ett porträtt av en ensam gammal man i en ensligt belägen stuga i Dalarnas finnskogar. Närgånget och levande, men helt utan kommentar får man följa hans vardagliga liv under ett år. Den fick förvånansvärt nog en miljon tittare på tv.

År 2000 var hon tillsammans med bl.a. Stefan Jarl och Jan Troell en del av projektfilmen För Sverige i tiden och 2003 kom hennes sista film, Konsten att städa. Även den ett detaljrikt och stämningsfullt porträtt, nu om en städerskas vardag. 2009 fick hon Sveriges filmfotografers pris, Årets filmbana ”för sitt bildmässigt starka filmskapande”.

Bengt Forslund (2018)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?