Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1960-2000). Född Niels Ivar Dybeck i Engelbrekts församling, Stockholm. Avled i Ängelholm, Skåne. Han växte upp på Lidingö och enligt vad som framkom i en tidig intervju blev skådespelandet räddningen från att bli ett gangsterfrö. I han egna ögon fungerade teatern som en form av terapi. Vägen dit var dock något krokig. Han arbetade i diverse jobb, bl.a. en tid till sjöss och i hamnen. Efter militärtjänsten kom han tillbaka till Stockholm och började då vid Gösta Terserus teaterskola kring 1958. Samtidigt fick han uppträda i...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1960-2000). Född Niels Ivar Dybeck i Engelbrekts församling, Stockholm. Avled i Ängelholm, Skåne.

Han växte upp på Lidingö och enligt vad som framkom i en tidig intervju blev skådespelandet räddningen från att bli ett gangsterfrö. I han egna ögon fungerade teatern som en form av terapi. Vägen dit var dock något krokig. Han arbetade i diverse jobb, bl.a. en tid till sjöss och i hamnen. Efter militärtjänsten kom han tillbaka till Stockholm och började då vid Gösta Terserus teaterskola kring 1958. Samtidigt fick han uppträda i skolföreställningar på Dramaten med debut i Emil och detektiverna 1958. Följande år 1959 kom han in vid Malmö stadsteaters elevskola, där han utexaminerades 1962. Debuten i Malmö var i Världsomseglingen (1961) och det stora genombrottet kom i Arnold Weskers Prima liv 1965. Han var vid Malmö stadsteater till 1972 med avbrott för ett gästspel på Folkteatern i Göteborg säsongen 1968-69, där han uppträdde bl.a. som Mackie Kniven i Tolvskillingsoperan 1969, en roll han sedan upprepade i Malmö. Från 1972 var han för en period frilans och spelade bl.a. vid Riksteatern, Upsala stadsteater och regionteatern i Härnösand. Sedan var han fast anställd i olika omgångar vid Stockholms stadsteater från 1975 fram till 1988 samt via ett år i Uppsala vid Norrbottensteatern 1989-1990. Sina sista yrkesverksamma år tillbringade han i Helsingborg där han 2001 hade sin sista roll i Gökboet.

Han var en av våra mesta doldisar inom skådespelarkåren, kanske beroende på att han ofta placerades i roller som arbetare eller lägre tjänstemän med mer anonym framtoning. Mest känd blev han kanske för sin roll som gårdskarl med starkt intresse för spel och dobbel i tv-serien Goda grannar (1987), en roll som han själv inte satte särskilt högt utan såg den mer som platt och oförarglig. Denna och övriga gestalter han tolkat med en ganska diskret spelstil utan större yttre åthävor. Ganska tydliga exempel var som den lite mystiske garageägaren och svartabörshajen i Tre kärlekar (1991), verkstadsarbetaren i tv-teateruppsättningen Streber (1978) eller fadern i filmen Lämna mig inte ensam (1980). En senare större roll med samma framtoning var som mycket luggsliten polis i de två tv-filmerna Jakten på en mördare (1999).

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?