Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Beskrivning

 Svensk regissör, skådespelare, affischdesigner. Född i Hofors, Gästrikland. Tilldelades 2020 en Hedersguldbagge. - Förteckningen av Sveriges tio mest framgångsrika filmer domineras i hög grad av Lasse Åberg och han har fått såväl filmbranschens pris 1989 som Ingmar Bergman-priset 1981, samt en Guldbagge som skådespelare 1992. Ändå skulle Åberg aldrig komma på tanken att titulera sig regissör eller skådespelare. Komiker som både skådespelar och regisserar utgör nästan en egen genre - Charlie Chaplin, Buster Keaton, Jacques...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

BeskrivningSvensk regissör, skådespelare, affischdesigner. Född i Hofors, Gästrikland. Tilldelades 2020 en Hedersguldbagge.

-

Förteckningen av Sveriges tio mest framgångsrika filmer domineras i hög grad av Lasse Åberg och han har fått såväl filmbranschens pris 1989 som Ingmar Bergman-priset 1981, samt en Guldbagge som skådespelare 1992. Ändå skulle Åberg aldrig komma på tanken att titulera sig regissör eller skådespelare. Komiker som både skådespelar och regisserar utgör nästan en egen genre - Charlie Chaplin, Buster Keaton, Jacques Tati m.fl. - där Åbergs Stig-Helmer har Tatis Monsieur Hulot som närmaste släkting.

Själv ser sig Åberg främst som tecknare och grafiker och det var som sådan han fick sin utbildning på Konstfack 1960-1964, men parallellt har han alltid hållit på med underhållning av skilda slag. På 1960-talet uppträdde han och konstnären Ardy Strüwer i en rad humoristiska sketcher för TV, vilket ledde till deras medverkan i regissören Torbjörn Axelmans pop-film Oj oj oj eller sången om den eldröda hummern (1966). På TV dök han 1976 upp igen med den nya parhästen Klasse Möllberg när deras figurer Trazan och Banarne för första gången dök upp i programmet Jullovsmorgon, vilket ledde till flera TV-serier samt musikaliska listframgångar tillsammans med Janne Schaffer och Electric Banana Band som de tre bildade 1980.

Filmkarriären satte fart först sedan han 1978 fått kontakt med producenten Bo Jonsson. De två kom att prata lumparminnen och beslöt sig för att göra en film om det, Repmånad eller Hur man gör pojkar av män (1979). Åberg regisserade och spelade huvudrollen, repgubben Jonsson, och förklarade frankt för pressen att "all likhet med det banala är avsiktlig". Resultatet blev att filmen fick synnerligen blandade recensioner, i några fall var det rena slakten, men publiken tyckte annorlunda. Redan efter en månad hade filmen slagit svenskt publikrekord med över en miljon besökare, så naturligtvis blev den en fortsättning, ja, flera…

I uppföljarna blev televerksarbetaren Helge Jonsson från Repmånad den lika tafatta och töntiga brödrostkontrollanten Stig-Helmer Olsson i filmerna Sällskapsresan (1980), Sällskapresan II - Snowroller (1985), SOS - en sällskapsresa (1988), Den ofrivillige golfaren (1991) och Hälsoresan (1999). Som film föga märkliga, men igenkänningen i motiv och personer var desto större. Med Stig-Helmer skapade Åberg en figur som var på en gång speciell och alldeles vanlig. På kuppen blev han folkkär som få andra skådespelare.

Den sista filmen tydde dock på att inspirationen började tryta. Först 2011 återkom Jonsson och Åberg med en ganska annorlunda film, The Stig-Helmer Story. På ett mer personligt sätt (och nog för Åberg en smula självbiografiskt) skildras Stig-Helmers liv från barndomen till vuxen ålder, med en yngre aktör i rollen som den unge Stig-Helmer. Det blev mer nostalgi än humor, mer värme än ironi och konstnärligt en bättre film än de förra. Ett värdigt farväl till en älskad figur.

Som Trazan Apansson har Åberg gärna återkommit och som konstnär och designer är han flitigt utnyttjad för såväl affischer som glaskonst och möbeltyg, t.ex. till SL:s tunnelbanevagnar. Han har också ett eget museum i Bålsta för konst, serier och leksaker med en unik Disneysamling, Åbergs Museum.

Sin främsta eloge som filmskapare fick Lasse Åberg när Ingmar Bergman gav honom sitt personliga pris med motiveringen "att han fått svenska folket att skratta".

Bengt Forslund (2015)

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 2020 Hedersguldbagge
Stockholm 1992 Bästa skådespelare Den ofrivillige golfaren
Pris Stockholm 1989 (filmbranschens pris)
Stockholm 1989 (kulturstipendium av Metall; 15.000 kr)
Ingmar Bergman-priset Stockholm 1981 (för sin insats i Sällskapsresan eller Finns det svenskt kaffe på grisfesten)

Insatser

Regi
Manus
Idé
Musik
Arkitekt
Roll
Stillbildsfoto

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?