Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född Stig Gunnar Engström i Oscars församling, Stockholm. Far till skådespelaren Felix Engström. - Han är officersson uppväxt i Göteborg där han genomgick restaurangutbildning och arbetade som servitör bl.a. på Amerikabåtarna. Han började studera sig vid Calle Flygares teaterskola och fortsatte till Scenskolan i Malmö 1964-1967. Han engagerades av Sandrewteatrarna i Stockholm, gjorde sin scendebut 1967 på Intima Teatern i En flicka på gaffeln och fick sedan sitt genombrott som filmskådespelare i Vilgot Sjömans...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född Stig Gunnar Engström i Oscars församling, Stockholm. Far till skådespelaren Felix Engström.

-

Han är officersson uppväxt i Göteborg där han genomgick restaurangutbildning och arbetade som servitör bl.a. på Amerikabåtarna. Han började studera sig vid Calle Flygares teaterskola och fortsatte till Scenskolan i Malmö 1964-1967. Han engagerades av Sandrewteatrarna i Stockholm, gjorde sin scendebut 1967 på Intima Teatern i En flicka på gaffeln och fick sedan sitt genombrott som filmskådespelare i Vilgot Sjömans fängelseskildring Ni ljuger. (1969). Därefter spelade han vid Riksteaterns ensemble Proteatern (debut med Blågul atom 1970) och var därefter med om att bilda Fria Proteatern där han verkade 1971-1981. Detta avsatte också resultat i tv genom specialversioner av Mäster Palm lever om (scenuppsättning 1974, tv-version 1976) och som inbrottstjuven Tummen (scenuppsättning 1974, tv-version 1978). Sedan följde ett par år vid Stockholms stadsteater innan han blev frilans.

Under 1980-talet blev han mycket uppmärksammad genom sin roll i tv-serien Öbergs på Lillöga (1983). Under denna tid har han spelat vid privatteatrar som Vasateatern m.fl. scener och även verkat inom tv-underhållningen såsom i För nöjes skull (1984) där han var programvärd. Under 1990-talet har han gjort sig bemärkt i några tv-serier, framför allt Vänner><fiender (1999-2000) och som tuff kriminalkommissarie i serierna om Anna Holt (1996 och 1999).

Bilden av Stig Engström rymmer en del motsägelser. Redan tidigt framstod han genom uttalanden som socialisten som röstade moderat och efter de radikala åren vid Fria Pro blev han rotfast och framgångsrik vid den privatteater han en gång förhållit sig kritisk mot. I början av sin karriär fick han ofta spela missanpassade och rebelliska figurer som i Ni ljuger., men med åren har hans rollrepertoar allt mer innefattat lite auktoritativa, ibland lite buffliga, figurer typ Jarnebring i Anna Holt eller överklassfigurer som direktören i Vänner><fiender. I samma stil är roller som racerbåtsförare i Göta Kanal (1981) och som oljebolagsdirektör i Destination Nordsjön (1990).

1980 erhöll han Teaterförbundets Vilhelm Moberg-stipendium. Han är far till skådespelaren Felix Engström och har varit gift med skådespelerskan Mia Benson. 

P O Qvist (2004)

Utmärkelser

Silver Hugo Chicago 1970 Ni ljuger. (roll)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?