Innehållsförteckning

Grundfakta

Roll
Manus
Utmärkelser

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1968). Född Nils Bernt Anders Lundqvist i Sankt Görans församling, Stockholm. Han är en helt och hållet självlärd och naturbegåvad skådespelare som växte upp under besvärliga omständigheter. I tonåren började han som lärling vid en bilverkstad och när han gjorde militärtjänsten rymde han och fick fängelse för detta. Han fortsatte att arbeta på bilverkstad och som lastbilschaufför. Han kom i kontakt med Pistolteatern där han fann en ny gemenskap och blev något av allt-i-allo vid teatern från biljettrivare till skådespelare....

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1968). Född Nils Bernt Anders Lundqvist i Sankt Görans församling, Stockholm.

Han är en helt och hållet självlärd och naturbegåvad skådespelare som växte upp under besvärliga omständigheter. I tonåren började han som lärling vid en bilverkstad och när han gjorde militärtjänsten rymde han och fick fängelse för detta. Han fortsatte att arbeta på bilverkstad och som lastbilschaufför. Han kom i kontakt med Pistolteatern där han fann en ny gemenskap och blev något av allt-i-allo vid teatern från biljettrivare till skådespelare. Pjäsen Avresa (1968) av Stig Billberg blev enligt hans mening ett avgörande steg. Han blev efter några smärre filmroller, bl.a. som intern i Vilgot Sjömans Ni ljuger. (1969), engagerad av samme regissör till huvudrollen i filmen Lyckliga skitar (1970), som delvis byggde på Lundquists egna erfarenheter som chaufför och detta visade sig innebära ett verkligt genombrott. Han var relativt flitigt engagerad i olika tv-produktioner under 1970- och 80-talen med bl.a. en större roll som familjefar i Stadsresan (1976) efter Sven Delblanc och som torparen Karlberg i tv-serien Kulla-Gulla (1986). Därefter har han i stort sett varit frånvarande från film och tv.

P O Qvist (2004)

Utmärkelser

Chaplin-priset Stockholm 1970 Lyckliga skitar (roll)

Insatser

Musikstycken

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?