Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Skådespelare (film- och TV-roller från 1968). Född Jarl Anders Lennart Borssén i Berghem, Västergötland. Efter avbruten skolgång började han arbeta i vitt skilda yrken som vid järnvägen och i affär. Han sysslade också med idrott och spelade amatörrevy vid idrottsföreningens fester. Först tjugosju år gammal gjorde han en mer offentlig debut för betalande publik i en amatörrevy hos syndikalisterna i hemstaden Borås. Revyframträdandet ledde till ett engagemang hos Kar de Mumma i Stockholm 1966 och senare hos Gösta Bernhard vid Lisebergsteatern i Göteborg....

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och TV-roller från 1968). Född Jarl Anders Lennart Borssén i Berghem, Västergötland.

Efter avbruten skolgång började han arbeta i vitt skilda yrken som vid järnvägen och i affär. Han sysslade också med idrott och spelade amatörrevy vid idrottsföreningens fester. Först tjugosju år gammal gjorde han en mer offentlig debut för betalande publik i en amatörrevy hos syndikalisterna i hemstaden Borås. Revyframträdandet ledde till ett engagemang hos Kar de Mumma i Stockholm 1966 och senare hos Gösta Bernhard vid Lisebergsteatern i Göteborg. Därefter spelade han bl.a. hos Riksteatern där han medverkade i Glada änkan, och ganska snart blev han en uppmärksammad TV-underhållare, när han i programmet Partaj (1969) slog igenom som "Hilbert". Senare har han rönt stor uppskattning i underhållningsprogram som Gäster med gester.

Under framför allt 1980-talet var han också flitigt anlitad av Stockholms privatteatrar och under de två senaste decennierna har han också varit verksam med föredragsverksamhet för företag. Han har kallats "kejsaren över de små medlen" och spelar ofta med en form av stenansiktesstil samt ett kroppsspråk som beskrivits som en lågmäld viskning, vilket resulterar en lite torrolig svensk humor. Han har också angett Alec Guinness och även Jacques Tati som något av förebilder för denna understatementhumor. Han har också uttryckt sitt stora intresse för speciellt mimkonsten som han menade har ett för litet utrymme i Sverige.

Den svenska filmen har i regel inte förstått att utnyttja hans speciella talanger och i vissa fall missbrukat dem som fallet var med den famösa Kyrkoherden (1970). Han har fått bättre tillfälle att visa upp sina komiska färdigheter i TV som i Kjell Sundvalls två stumma kortfilmer Hålet (1985) och Examen (1985). Senare har han fått chansen att visa mer av sin förmåga att spela rena karaktärsroller som t.ex. hunsad äktad man i Carin Mannheimers serie Svenska hjärtan (1995 och 1998).

P O Qvist (2004)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?