Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Beskrivning

Svensk regissör och manusförfattare. Född Roy Arne Lennart Andersson i Uddevalla, Bohuslän. Studier vid Svenska Filminstitutets filmskola 1967-1969.-Roy Anderssons utveckling som filmregissör bjuder på kontraster. Han slog igenom med en lyrisk känsla för svensk vardag, var under många år borta från långfilmsskapande, och återkom så framgångsrikt med högst stiliserade filmer som bjöd på absurda tablåer i mycket speciella, helt i studio uppbyggda miljöer.Svenska folket kunde följa hans väg från ena polen till den andra via de många...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk regissör och manusförfattare. Född Roy Arne Lennart Andersson i Uddevalla, Bohuslän. Studier vid Svenska Filminstitutets filmskola 1967-1969.

-

Roy Anderssons utveckling som filmregissör bjuder på kontraster. Han slog igenom med en lyrisk känsla för svensk vardag, var under många år borta från långfilmsskapande, och återkom så framgångsrikt med högst stiliserade filmer som bjöd på absurda tablåer i mycket speciella, helt i studio uppbyggda miljöer.

Svenska folket kunde följa hans väg från ena polen till den andra via de många särpräglade reklamfilmer som kom och fortsätter att komma från Anderssons studio.

Roy Andersson hade universitetsstudier i bland annat litteraturhistoria och filosofi bakom sig då han 1967 började på Filminstitutets filmskola. 1968 var han regiassistent till Bo Widerberg under inspelningen av Ådalen 31 (1969), och 1970 debuterade Andersson med En kärlekshistoria.

Filmen om ett tonårspars kärlekshistoria - f.ö. den första svenska med stereoljud - blev en publik- och kritikerframgång. Andersson kände sig dock tyngd av succén, något han angett som förklaring till att nästa film, Giliap (1975), har en annan, mycket dystrare ton. Inspelningen av den blev utdragen. Mottagandet var negativt, detta möttes av moteld av flera debattörer, däribland akademiledamoten Lars Forssell, men filmen blev ett ekonomiskt misslyckande.

Det dröjde 25 år innan Roy Andersson återkom som långfilmsregissör, med Sånger från andra våningen. Den blev en revansch, belönad med jurypris i Cannes och Guldbaggar för bästa regi och manus. Andersson följde upp med, och vann samma guldbaggar för, Du levande (2007). En duva satt på en gren och funderade på tillvaron får premiär 2014. Andersson har talat om filmerna som "Du levande-trilogin".

Den Roy Andersson som kom tillbaka med Sånger… hade en annan position än 1970-talets unga man. En framgångsrik karriär som reklamfilmsregissör var grunden för egna bolaget Studio 24, beläget på Sibyllegatan 24 i Stockholm. En egen liten produktionsapparat, medarbetare som länge följt honom, och egen ateljé gör att Roy Andersson under senare delen av sitt filmskapande haft stora möjligheter att arbeta i sin egen takt och på sitt eget sätt.

De tjeckiska regissörerna Jirí Menzel och Milos Forman är viktiga influenser för Roy Andersson. Särskilt i En kärlekshistoria är det tydligt hur Andersson av dem lärt sig att se det absurda och komiska i enkla vardagssituationer. Polacken Andrzej Wajdas Aska och diamanter (1958), å andra sidan, betydde mycket som inspiration till Giliap.

I hundratals reklamfilmer har Andersson finslipat tekniken att vaska fram komiskt guld ur grå svensk vardag. En svit reklamfilmer för försäkringsbolaget Trygg-Hansa la grunden till Roy Anderssons renommé, senare följde filmer för bl.a. Estrella och Lotto. Nästan alla är gjorda i en tagning, och som i de senare långfilmerna är i princip alla medverkande amatörer, ofta rekryterade i egenskap av intressanta typer. Den flitigt förekommande Lars Nordh (1936-2011) upptäcktes t.ex. på Ikea. Roy Andersson talar om de agerande som "karaktärer", en del av bildens helhet, med mindre krav på att tillföra något i form av skådespeleri.

Anderssons beslutsamhet att göra filmerna efter eget huvud ledde till uppmärksammade problem när han i en film om aids, beställd av Socialstyrelsen 1987, vävde in oortodoxa teorier om virusets uppkomst.

Som reklamfilmerna görs långfilmerna i princip helt och hållet i Studio 24:s ateljéer. Andersson har dragit sig inomhus delvis i strävan att kontrollera varje aspekt av bilden. Det ger en artificiell känsla. Samtidigt är dialogen fylld med vardagliga fraser. De får absurd klang när Anderssons tafatta rollfigurer upprepar dem. Motiven är ofta människors bristande förmåga att skapa kontakt, i värsta fall manifesterad som vägran att ens se den andra som en människa. Anspelningar på krigets och kolonialismens fasor finns såväl i filmerna som i de två böcker han arbetat fram, "Lyckad nedfrysning av herr Moro" (1992) och "Vår tids rädsla för allvar" (1995).

Att Roy Andersson är sin egen herre märks även i valet av filmtitlar, ofta högst personliga. Sånger från andra våningen heter så därför att manuset skrevs på andra våningen i Studio 24:s lokaler, En duva satt på en gren och funderade på tillvaron fick enligt Andersson sitt namn då han under slit med manuset fått syn på en duva utanför fönstret och lekt med tanken att den hade liknande bryderier. Vid senare tillfällen har han emellertid lyft fram målningen "Jägarna i snön" av Pieter Bruegel d.ä. som inspiration till både titeln och filmen. Du levande är dock ett i filmen redovisat Goethe-citat.

Mårten Blomkvist (2014)

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2020 Bästa regi Om det oändliga
Stockholm 2020 Bästa manuskript Om det oändliga
Leone d'Argento di San Marco (Silverlejonet) Venedig 2019 Om det oändliga (bästa regi, Best Direction, Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica della Biennale di Venezia, Italien)
Guldbaggenominerad Stockholm 2015 Bästa regi En duva satt på en gren och funderade på tillvaron
Festivalpris Fantasporto 2008 Du levande (pris till bästa regissör/best director award vid filmfestivalen i Fantasporto, Portugal)
Guldbagge Stockholm 2008 Bästa manuskript Du levande
Pris Helsingfors 2008 Du levande Nordiska Rådets filmpris.
Guldbagge Stockholm 2008 Bästa regi Du levande
Silver Hugo Chicago 2007 Du levande (Silver Hugo for Direction, Chicago International Film Festival, USA)
Guldbagge Stockholm 2001 Bästa manuskript Sånger från andra våningen
Stockholm 2001 Bästa regi Sånger från andra våningen
Pris Älvkarleby 2000 (Stig Dagerman-pris)
Göteborg 2000 (hedersdoktor vid universitet i Göteborg)
Kurt Linders minnesfondsstipendium Stockholm 1970 En kärlekshistoria
Chaplin-priset Stockholm 1970 En kärlekshistoria

Insatser

Regi
Manus
Producent
Foto
Klippning
Roll
Medverkande
Regiassistent
Regi, andrateam
Förtexter
Tack till

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?