Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1968). Född Marika Karen Louise Lagercrantz i Solna. Hon är uppväxt i ett högborgerligt hem, dotter till den kände författaren och kulturskribenten Olof Lagercrantz. Hon började med barnteater i 6-årsåldern vid Vår Teater och dansade under tonåren. 1967 hade hon en roll i tv-serien Modiga mindre män. Efter gymnasiestudier vid naturvetenskaplig linje tog skådespelarintresset över. Hon försökte förgäves komma in vid Scenskolan och sökte sig i början av 1970-talet i stället till Malmö där hon kom i kontakt med...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1968). Född Marika Karen Louise Lagercrantz i Solna.

Hon är uppväxt i ett högborgerligt hem, dotter till den kände författaren och kulturskribenten Olof Lagercrantz. Hon började med barnteater i 6-årsåldern vid Vår Teater och dansade under tonåren. 1967 hade hon en roll i tv-serien Modiga mindre män. Efter gymnasiestudier vid naturvetenskaplig linje tog skådespelarintresset över. Hon försökte förgäves komma in vid Scenskolan och sökte sig i början av 1970-talet i stället till Malmö där hon kom i kontakt med Studioteatern och Mimteatern, där pedagogen Ingemar Lind verkade. I Malmö hade man förbindelser med andra experimentscener som Odinteatret i Danmark och med ett gemensamt intresse för den polske regissören Grotowskis "fysiska teater". Åter i Stockholm träffade hon den amerikanske skådespelaren Chris Torch med erfarenheter från Living Theatre och tillsammans kom man med några andra att 1977 bilda teaterkollektivet Jordcirkus. I samband med detta blev man också involverade i husockupationen i kvarteret Mullvaden i Stockholm och ur detta framväxte scenföreställningen Mullvadsoperan (1978). Under drygt tio år kom gruppen Jordcirkus att uppträda på allehanda platser och med turnéer i Europa och även till USA, där Maria Lagercrantz både var regissör och författare. Hon var även med och startade den fria gruppen Shahrazad.

Turnerandet och arbetet med Jordcirkus blev i längden alltför ansträngande och efter detta har hon i stället valt att arbeta vid olika fasta scener och har även gjort en del film och tv-arbete med betydande roller som miljöaktivist i tv-serien Blueprint (1992), huvudrollen i Drömmen om Rita (1993) och som den något osympatiska lärarinnan i Lust och fägring stor (1995). En annan betydande roll var som åklagaren i tv-serien Emma - åklagare (1997). Under 2000-talet sågs hon bl. a. som Cecilia Wanger i filmatiseringen av Stieg Larssons Män som hatar kvinnor (2009)

När hon fick tidskriften Chaplins pris 1993 för sina stridbara kvinnoroller och i samband med prisutdelningen gjordes jämförelser med Ingrid Bergman genom sitt okonstlade och naturliga tilltal till kameran. Marika Lagercrantz är dock kanske mer intensiv i sitt agerande vilket är ett arv från den "fysiska teater" hon är upplärd i och där man genom sitt utspel på ett mer aktivt sätt involverar även åskådaren.

Hon var tidigare gift med skådespelaren Chris Torch och är numera gift med skådespelaren Peter Bergared och mor till skådespelerskan Moa Lagercrantz.

Sedan 2011 är Lagercrantz kulturråd på den svenska ambassaden i Berlin.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-22

Utmärkelser

Festivalpris Troia 1996 Lust och fägring stor (silverdelfin för bästa kvinnliga huvudroll)
Guldbaggenominerad Stockholm 1996 Bästa skådespelerska Lust och fägring stor
Stockholm 1994 Bästa skådespelerska Drömmen om Rita för denna film och rollen i Morfars resa)
Stockholm 1994 Bästa skådespelerska Morfars resa (för denna film och för rollen i Drömmen om Rita)

Insatser

Musikstycken

Framförs av

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?