Innehållsförteckning

Grundfakta

Foto
B-foto
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk fotograf. Född Gösta Roland Sterner i Nyköping, Södermanland.-Roland Sterner fick sin utbildning på Christer Strömholms fotoskola 1965-1966 och på 1970-talet var han flitigt verksam som stillbildsfotograf och B-foto på en rad filmer av bl.a. HasseåTage , Halldoff, Ahrne, Bergenstråhle och Lars Molin. Parallellt arbetade han som fotograf på flera av vänsterrörelsens provokativa filmer, exempelvis Christian Lunds Badjävlar, 1971, Öyvind Fahlströms Du...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk fotograf. Född Gösta Roland Sterner i Nyköping, Södermanland.

-

Roland Sterner fick sin utbildning på Christer Strömholms fotoskola 1965-1966 och på 1970-talet var han flitigt verksam som stillbildsfotograf och B-foto på en rad filmer av bl.a. HasseåTage , Halldoff, Ahrne, Bergenstråhle och Lars Molin. Parallellt arbetade han som fotograf på flera av vänsterrörelsens provokativa filmer, exempelvis Christian Lunds Badjävlar, 1971, Öyvind Fahlströms Du gamla, du fria, 1972,  och kollektivfilmen Vi har vår egen sång, 1976.

Som A-fotograf inledde han 1980-talet framgångsrikt med Kay Pollaks Barnens ö och den följdes av bl.a. Tage Danielssons Sopor och Molins Höjdhopparen, 1981, Pollaks Älska mig och Anders Wahlgrens Moa, 1986, och Harald Hamrells Vinterviken, 1996. Vid det laget hade dock Sterner redan upptäckt att hans främsta kapacitet låg på det praktiska planet, som lärare och mentor, administratör och organisatör. Här togs hans kunnande i anspråk av såväl Filminstitutet (1985-1988) som Stockholms Filmskola (från 1985) och Dramatiska Institutet, där han var filmtekniskt ansvarig och filmarkivarie 1996-2010. Sterner medverkade även som filmteknisk expert i NE och Bra Böckers Filmlexikon och gav 1999 ut "Ordbok för filmare". 1991 fick han av Tidskriften TM priset Arbetshästen och när han 2008 fick Filmbanan, Filmfotografernas pris, var det med motiveringen "Konstnär, informatör, pedagog".

Bengt Forslund (2018)

Utmärkelser

Nordiska Film- & TV-Unionens pris Stockholm 1993
Arbetshästen Stockholm 1991

Insatser

Regi
Foto
Klippning
Roll
Röst
Kameraoperatör
B-foto
Stillbildsfoto
Biträdande fotograf
Fotoassistent
Övrig medarbetare
Tack till

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?