Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

 Skådespelare (filmroller från 1969). Född Jöns Johan Boman Oscarsson i Sörby, Västergötland. Son till skådespelarna Per Oscarsson och Bärbel Oscarsson. - Redan som barn var han med i filmen Oss emellan (1969) men därefter blev vägen till att bli skådespelare ganska krokig. Han arbetade i diverse yrken och spelade i ett källarband innan han kom till teatern. 1985 fick han anställning vid Djurgårdsteatern, till en början som scenarbetare och kom sedan att arbeta vid Riksteatern och tv. Med tiden upptäckte han att han...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

BeskrivningSkådespelare (filmroller från 1969). Född Jöns Johan Boman Oscarsson i Sörby, Västergötland. Son till skådespelarna Per Oscarsson och Bärbel Oscarsson.

-

Redan som barn var han med i filmen Oss emellan (1969) men därefter blev vägen till att bli skådespelare ganska krokig. Han arbetade i diverse yrken och spelade i ett källarband innan han kom till teatern. 1985 fick han anställning vid Djurgårdsteatern, till en början som scenarbetare och kom sedan att arbeta vid Riksteatern och tv. Med tiden upptäckte han att han ville bli skådespelare och började ta teaterkurser. 1989 gjorde han sin scendebut på Teater 9 i Urinvånare och samma år fick han ett genombrott i Fordringsägare på Teaterhuset Luntan. Den första stora filmrollen var i Blankt vapen (1990), vilken dock visade sig bli ett stort publik- och kritikfiasko men efter det har han haft större roller, ofta som yngre män med ibland lite mer tvetydig framtoning som mäklaren Martin i serien Tre Kronor (1995-1996). Han hade också mer betydande roller i den norska serien De syv søstre / Sju systrar (1996-1998) och som dödsjuk f.d. fånge som blir indragen i skrämmande händelser i thrillern Taurus (2002).

P O Qvist (2004, redigerad 2019)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?