Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Alternativnamn
Roll

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller flrån 1969). Född Solveig-Kristina Andersson i Vetlanda, Småland. Hon fick sin utbildning vid Calle Flygares teaterskola i Stockholm, upptäcktes där och utpekades som en löftesrik begåvning. Det blev dock fortsättningsvis en krokig karriär och hon fick alltför sällan tillfälle att utveckla sin fulla kapacitet. Det blev något av ett genombrott när hon spelade huvudrollen i den för sin tid smått spekulativa Eva - den utstötta (1969), där hon visade hela vidden av sin naturbegåvning. Det blev mitt i den kinematografiska...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller flrån 1969). Född Solveig-Kristina Andersson i Vetlanda, Småland.

Hon fick sin utbildning vid Calle Flygares teaterskola i Stockholm, upptäcktes där och utpekades som en löftesrik begåvning. Det blev dock fortsättningsvis en krokig karriär och hon fick alltför sällan tillfälle att utveckla sin fulla kapacitet. Det blev något av ett genombrott när hon spelade huvudrollen i den för sin tid smått spekulativa Eva - den utstötta (1969), där hon visade hela vidden av sin naturbegåvning. Det blev mitt i den kinematografiska torftigheten ett förbluffande sammansatt porträtt av en ung och trasig flickgestalt i samhällets periferi. Efter ytterligare några strövis lödiga men perifera roller, bl.a. som den alkoholiserade knekten Klangs olyckliga unga fästmö i tv-succén Raskens 1976 genomgick hon en religiös omvändelse i slutet av 1970-talet. Därefter har hennes framträdanden i film och tv varit mer sporadiska. I stället har hon varit mer verksam med diktrecitation vid poesiaftnar och andaktsstunder.

P O Qvist (2004)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?