Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

 Svensk skådespelare (filmroller från 1963). Född Nils Johan Nygren i Hamra, Dalarna. Gift med dansösen och TV-producenten Berit Nygren. - Han kommer från Orsa Finnmark och växte upp under kriget i Stockholm, där hans mor var lärarinna medan fadern var inkallad. Då modern blev sjuk blev han ett tag tvungen att bo som inackorderad hos sedermera författaren Stig Dagerman. I skolan började han skriva egna spex och vid tretton års ålder bildade han en egen orkester och var även verksam i teatersektionen hos Matteuspojkarna. I gymnasiet på Norra Latin fick han...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

BeskrivningSvensk skådespelare (filmroller från 1963). Född Nils Johan Nygren i Hamra, Dalarna. Gift med dansösen och TV-producenten Berit Nygren.

-

Han kommer från Orsa Finnmark och växte upp under kriget i Stockholm, där hans mor var lärarinna medan fadern var inkallad. Då modern blev sjuk blev han ett tag tvungen att bo som inackorderad hos sedermera författaren Stig Dagerman. I skolan började han skriva egna spex och vid tretton års ålder bildade han en egen orkester och var även verksam i teatersektionen hos Matteuspojkarna. I gymnasiet på Norra Latin fick han ytterligare teaterintresse och efter militärtjänsten gav han upp planerna på att bli journalist eller lärare och började i stället 1956-57 vid Axel Witzanskys teaterskola samtidigt som han försörjde sig som korrekturläsare. Han fortsatte utbildningen 1957 vid Göteborgs stadsteaters elevskola där han 1959 blev premiärelev och var sedan 1960-1964 vid Göteborgs stadsteater och kom även att 1962-1964 arbeta vid Riksteatern. Från 1968 är han verksam som frilans och har arbetat som lärare vid Scenskolan 1964-1968.

Han kom tidigt att verka vid tv, bl.a. som programledare för barnprogrammet Periskopet. Ungefär samtidigt började han få sina första tv-roller och han slog så småningom igenom som den buttre norrlänningen Stora Norrland i Jolos beredskapsserie Någonstans i Sverige (1973). Denna karaktär är rätt så typisk för många av alla de roller, i regel av birollskaraktär, han förvandlat till tvära typer, ofta med norrländska tonfall. Han är därutöver en mycket flitigt anlitad uppläsare och dubbare av animerad film. Han är gift med dansösen Berit Nygren.

P O Qvist (2004)

Insatser

Roll
Röst
Övrig medarbetare
Speaker

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?