Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Skådespelare (film- och TV-roller från 1968). Född Björn Gösta Tryggve Granath i Örgryte, Göteborg.-Björn Granath började läsa litteratur- och teaterhistoria vid universitet, där han också spelade studentteater och hamnade vid Pistolteatern och senare i Narrengruppen 1967-1975, vilket han betraktar som sin egentliga skådespelarutbildning. Man kan säga att han blev en del av 1970-talets vänstervåg inom teatern och deltog även i det s.k. Tältprojektet. Förhållandet till vänstern kan dock betecknas som odogmatiskt och han har mer dragits...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och TV-roller från 1968). Född Björn Gösta Tryggve Granath i Örgryte, Göteborg.

-

Björn Granath började läsa litteratur- och teaterhistoria vid universitet, där han också spelade studentteater och hamnade vid Pistolteatern och senare i Narrengruppen 1967-1975, vilket han betraktar som sin egentliga skådespelarutbildning. Man kan säga att han blev en del av 1970-talets vänstervåg inom teatern och deltog även i det s.k. Tältprojektet. Förhållandet till vänstern kan dock betecknas som odogmatiskt och han har mer dragits till den anarkistiska farsen som en av de ledande uttolkarna av Dario Fo i Sverige. Bl.a. har han turnerat från 1979 och ett par decennier framåt med dennes Mistero Buffo.

Han drev egen teaterverksamhet på Fågel Blå i Stockholm 1980-1985 och efter 1987 var han en fast Dramatenaktör och regisserade även ibland. Från 1999 blev han medlem av Riksteaterns konstnärliga ledning.

Han blev en av våra mest flitiga skådespelare på film med stor spännvidd i rollerna, antingen han varit snäll och socialt medveten pappa i Madicken (1979) eller spelat mer absurt komiska figurer som i Lasse Åbergs Sällskapsresan II (1985). Många av hans många film- och TV-roller faller inom facket högreståndsfigurer som professorer, läkare, poliser osv, vilket är en avspegling av hans myndiga och självmedvetna utstrålning. För svenska barn har han blivit känd som Mannys röst i Ice Age-filmerna.

2000 tilldelades han den kungliga medaljen Litteris et artibus, 2001 erhöll han Svenska Akademiens teaterpris och 2003 Dramatens O'Neill-stipendium.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-22 och 2017-02-06.

Utmärkelser

Robert Köpenhamn 1987 Pelle Erövraren (bästa biroll)
Bodil Köpenhamn 1987 Pelle Erövraren (årets manliga biroll)

Insatser

Roll
Speaker

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?