Innehållsförteckning

Grundfakta

Roll
Utmärkelser

Beskrivning

Skådespelerska (filmroller från 1969). Född Malin Ek i Malmö. Hon är utbildad vid Scenskolan i Stockholm 1965-1968 och var därefter verksam vid Dramaten med debut 1968 i Alice i Underlandet. Här gjorde hon bl.a. ett uppmärksammat framträdande i Ingmar Bergmans uppsättning av Ett drömspel (1970). Hon förblev vid nationalscenen fram till 1982 då hon övergick till Stockholms stadsteater och Unga Klara. Under senare år har hon också varit verksam vid Orionteatern tillsammans med sin bror Niklas. Vid Unga Klara började hon ett...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska (filmroller från 1969). Född Malin Ek i Malmö.

Hon är utbildad vid Scenskolan i Stockholm 1965-1968 och var därefter verksam vid Dramaten med debut 1968 i Alice i Underlandet. Här gjorde hon bl.a. ett uppmärksammat framträdande i Ingmar Bergmans uppsättning av Ett drömspel (1970). Hon förblev vid nationalscenen fram till 1982 då hon övergick till Stockholms stadsteater och Unga Klara. Under senare år har hon också varit verksam vid Orionteatern tillsammans med sin bror Niklas.

Vid Unga Klara började hon ett fruktbart samarbete med Suzanne Osten, samma år som hon spelade huvudrollen i Ostens debutlångfilm Mamma (1982), en rolltolkning som gav henne mycket beröm och hon ansågs mer allmänt vara filmens vägande tillgång, bl.a. genom sin uttrycksfullhet och mångsidighet. I en av mycket fåtaliga intervjuer menar hon också att arbetet vid Unga Klara inneburit att hon blivit en friare och mer mångsidig skådespelerska. Överlag har denna publicitetsskygga aktris gjort sig bemärkt just genom sin finstämda och nyanserade stil för att mejsla fram mer nyanserade kvinnoporträtt. Malin Ek har fått inte mindre än tre Guldbaggar som bästa kvinnliga skådespelare, det hittills största antal någon skådespelare fått: 1983 för Mamma, 1985 års för Falsk som vatten och 1990 års för Skyddsängeln. Hon har även erhållit Svenska Akademiens Carl Åkermarks stipendium 1997 samt O'Neill-stipendiet 2010.

Hon är dotter till skådespelaren Anders Ek och koreografen Birgit Cullberg och syster till dansarna, skådespelarna och regissörerna Niklas och Mats Ek.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-22

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 1991 Bästa skådespelerska Skyddsängeln
European Film Award Glasgow 1990 Skyddsängeln (bästa kvinnliga biroll)
Guldbagge Stockholm 1986 Bästa skådespelerska Falsk som vatten
Stockholm 1983 Bästa skådespelerska Mamma

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?