Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1970). Född Lars-Eric Sture Green i Johannes församling, Stockholm. Han är son till jazzmusikern Sture Green och uppväxt på Söder där han bl.a. spelade juniorishockey i Hornstull. Han slutade studera efter folkskolan och började arbeta som springpojke och ritare men senare återupptog han studierna vid ABF där han kom i kontakt med teatern för första gången. Han utbildade sig vid Scenskolan i Göteborg 1964-1967 och var därefter en kortare tid Göteborgs stadsteater till 1970. Då hade han 1969 hunnit få ett stort genombrott i...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1970). Född Lars-Eric Sture Green i Johannes församling, Stockholm.

Han är son till jazzmusikern Sture Green och uppväxt på Söder där han bl.a. spelade juniorishockey i Hornstull. Han slutade studera efter folkskolan och började arbeta som springpojke och ritare men senare återupptog han studierna vid ABF där han kom i kontakt med teatern för första gången. Han utbildade sig vid Scenskolan i Göteborg 1964-1967 och var därefter en kortare tid Göteborgs stadsteater till 1970. Då hade han 1969 hunnit få ett stort genombrott i Mäster Olof då han närmast geniförklarades och utnämndes till ett stort stjärnskott. I Stockholm var han verksam vid Riksteatern Pro-teatergrupp tills den upphörde. 1973-1979 var han åter vid Göteborgs stadsteater och därefter i tre år till 1983 vid tv-teatern. Från 1984 vid Stockholms stadsteater.

Han är en på en och samma gång lågmäld och intensiv skådespelare, inte helt olik en Ingvar Hirdwall och har spelat en rad karaktärer som varit ömsom veka, ömsom aggressiva såsom i den uppmärksammade spelfilmdebuten i Jänken (1970), tv-serien Friställd (1969) och tv-filmen Tretton dagar (1970). Mest känd har här blivit som den mer nedtonade men rastlöse och rotlöse f.d. sjömannen Per i de olika serieomgångarna från 1971 och framåt av Hem till byn.

På senare år har det blivit mer av lite mörka och dystra auktoriteter som lärare, journalister etc. på film och i tv. Detta var klart märkbart i den stora rollen som prästen Ekenstedt i Charlotte Löwensköld (bioversion 1979, tv-serie 1981), som nyhetsjournalisten och Jan Guillous alter ego Erik Ponti i tv-serien Den vite riddaren (1994) och som marinofficer i serien Skeppsholmen (2002-2003).

Han har varit gift med skådespelerskan Pia Green.

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?