Innehållsförteckning

Grundfakta

Roll
Specialeffekter

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1955). Född Karl Axel Christer Söderlund i Katarina församling, Stockholm. Död på Ven.Han blev tidigt intresserad av att skådespela, bl.a. hade han en filmroll redan 1955 i Farligt löfte, och spelade teater med de blivande regissörerna Tom Lagerborg och Claes Lundberg i gymnasieföreningen vid Brännkyrka gymnasium. Han hoppade av gymnasiet för att helt kunna ägna sig åt teater och tog danslektioner för Lilian Karina samt privatlektioner för Hans Strååt innan han 1964-1967 studerade vid Scenskolan i Malmö. Därefter...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1955). Född Karl Axel Christer Söderlund i Katarina församling, Stockholm. Död på Ven.

Han blev tidigt intresserad av att skådespela, bl.a. hade han en filmroll redan 1955 i Farligt löfte, och spelade teater med de blivande regissörerna Tom Lagerborg och Claes Lundberg i gymnasieföreningen vid Brännkyrka gymnasium. Han hoppade av gymnasiet för att helt kunna ägna sig åt teater och tog danslektioner för Lilian Karina samt privatlektioner för Hans Strååt innan han 1964-1967 studerade vid Scenskolan i Malmö. Därefter följde spel vid Helsingborgs stadsteater, fem år vid Upsala stadsteater och från 1974 fram till 1978 vid Västernorrlands regionteater varefter han blev frilans. Han har därefter uppträtt på en rad scener som Unga Klara, Länsteatern i Jönköping, Mooms-teatern i Malmö och spelat vid Riksteatern. Som dansintresserad har han sedermera själv undervisat i jazzbalett.

Med sin allvarliga och nedtonade framtoning har han ofta fått spela poliser och maktmänniskor av olika slag. Ett slag blev han svensk films flitigaste framställare av representanter för SÄPO som tv-filmen Förhöret (1989), tv-serien Fiendens fiende (1990) och tv-serien Läckan (1994). Han säger sig vilja ta fram det motsägelsefulla som ofta finns hos maktpersoner och det framgick också tydligt i hans största tv-roll som industrimannen Gustav Jacobsson i serien Skilda världar (1998-2002), vilken blev en studie i den kyliga isoleringen och tragiska ensamheten hos en som befinner sig på toppen i samhället.

P O Qvist (2004)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?