Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (10 st)

Beskrivning

Svensk kompositör, sångartist och skådespelare (filmroller 1949-1961). Född Gurli Maria Bergström i Sundsvall. Död i Oscars församling, Stockholm.-Kai Gullmar hade inte bara en liten melodi utan ett helt knippe örhängen som kan höras i en lång rad filmkomedier från 1940- och 1950-talen. Hennes musik förekommer i över 40 filmer. Det var Gullmar som skrev titelmelodin till Swing it, magistern (Schamyl Bauman, 1940), filmen som lanserade både Alice Babs och swingmusiken...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk kompositör, sångartist och skådespelare (filmroller 1949-1961). Född Gurli Maria Bergström i Sundsvall. Död i Oscars församling, Stockholm.

-

Kai Gullmar hade inte bara en liten melodi utan ett helt knippe örhängen som kan höras i en lång rad filmkomedier från 1940- och 1950-talen. Hennes musik förekommer i över 40 filmer. Det var Gullmar som skrev titelmelodin till Swing it, magistern (Schamyl Bauman, 1940), filmen som lanserade både Alice Babs och swingmusiken på bred front i Sverige.

Gurli Maria Bergström kom till Stockholm från Sundsvall efter att ha hunnit med en sejour i London och började som revyartist i slutet av 1920-talet, men blev under sin pseudonym en omtyckt kompositör av swingmelodier, valser och sjömanslåtar. Gullmar debuterade på scen i en Ernst Rolf-revy 1929. Men efter att förbjudits av föräldrarna att ägna sig åt detta yrke arbetade hon på grammofonavdelningen på en pianoaffär där hon ibland roade sig med att sjunga till engelska orkesterskivor, ett slags proto-karaoke som hördes i en högtalare på gatan. Operadirigenten Nils Grevillius råkade passera och Gullmar blev upptäckt, och kunde inleda en grammofonartistkarriär vid skivbolaget HMV. Efterhand fick hon sjunga in egna kompositioner och en ny schlagerkompositör var född.

I början av 1940-talet skrev Gullmar melodier som lanserades i populära filmer som Melodin från Gamla Stan (Ragnar Frisk, 1939) Med dej i mina armar (Hasse Ekman, 1940), Fröken Kyrkråtta (Schamyl Bauman, 1941) med danska komediennen Marguerite Viby och så Swing it, magistern förstås. Oftast var det Guss Morris (Gösta Wahlenius) som skrev sångtexterna.

Många folkkära artister gjorde succé med hennes sånger, t.ex. Sven-Olof Sandberg, Ulla Billquist, Karin Juel och Harry Brandelius. En del av hennes melodier var ganska svårsjungna, t.ex. den populära "Vart tar alla vackra flickor vägen" som Karl Gerhard emellertid sjöng in på skiva med briljans. Ett annat exempel är "Bussvisan" som Inga Gill sjunger tillsammans med Ulla-Britt och Solveig Svensson i Sjunde himlen (Hasse Ekman, 1956) och som avslutas med en härlig, långsam inbromsning till orden "Han tar igen sig…".

Kai Gullmar skrev även originalmusik till filmer utan slagdängor, som t.ex. dramerna Sonja (Erik "Hampe" Faustman, 1943) och Sjätte skottet (Hasse Ekman, 1943). Hon syntes också i småroller, bl.a. i ett par Åsa-Nisse-filmer och som mamma till det berömda busfröet i Anderssonskans Kalle (Rolf Husberg, 1950).

Mikaela Kindblom (2012)

Insatser

Musikstycken

Kompositör
Av
Textförfattare

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?