Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1970). Född John Peter Kaj Harryson i Norrköping. Han är son till skådespelaren John Harryson och började spela skolteater i de yngre tonåren. Något senare i 16-årsåldern började han arbeta som scenarbetare vid Göteborgs stadsteater där hans far var engagerad och vid denna tid tillhörde han även den svenska simmareliten. Han utbildade sig vid Scenskolan i Stockholm 1967-1970 och därefter vid Dramaten i tre år med roller i bl.a. Karlsson på taket (1971) innan han 1974 valde att bli frilans. Under flera år...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1970). Född John Peter Kaj Harryson i Norrköping.

Han är son till skådespelaren John Harryson och började spela skolteater i de yngre tonåren. Något senare i 16-årsåldern började han arbeta som scenarbetare vid Göteborgs stadsteater där hans far var engagerad och vid denna tid tillhörde han även den svenska simmareliten. Han utbildade sig vid Scenskolan i Stockholm 1967-1970 och därefter vid Dramaten i tre år med roller i bl.a. Karlsson på taket (1971) innan han 1974 valde att bli frilans. Under flera år framöver spelade han revy hos Kar de Mumma. Han blev först ordentligt uppmärksammad genom de olika serieomgångarna av Hedebyborna (1978, 1980 och 1982), då han spelade mot sin far i rollen som handelsmannens något trulige och smått enfaldige son. En mycket uppmärksammad scenroll blev senare som padda i Stockholms stadsteaters Det susar i säven som spelades i flera omgångar sedan hösten 1993. Den stora berömmelsen har fortsatt genom tv, först genom den mångåriga rollen som den illvillige redarkonkurrenten Pehr Silver i Rederiet (1994-1997, 2000 och 2002) samt i kanske än högre grad genom programledarskapet i musikgissarprogrammet Så skall det låta från 1997 och framåt. Man bör också nämna rollen som aggressiv men snäll vakthund i serien Pelle Svanslös (1997) och filmuppföljaren Pelle Svanslös och den stora sKattjakten (2000). Harryson har även varit flitigt engagerad som röstskådespelare. Han är gift med dansösen Charlotte Harryson (tidigare Kuylenstierna).

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-22

Utmärkelser

Pris Malmö 1998 (Kvällspostens Edvardpris)

Insatser

Roll

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?